Italiensk squashgratäng med köttfärs och mozzarella
Italiensk squashgratäng som jag gör med köttfärs och mozzarella är ett recept på en smakrik rätt som räcker till många. Perfekt i matlådan!
Gå till receptJag älskar gratänger. Du får allt i en enda form. De sköter sig själva i ugnen medan jag hinner städa undan i köket och duka bordet. Och det blir mat som räcker till många. Lasagne och moussaka hör till mina favoriter. Men också recept på Melanzane alla Parmigiana och det här receptet på Italiensk squashgratäng.
Italiensk squashgratäng räcker till många
I det här receptet är det viktigt att du saltar ur squashen. Den kommer ändå att vattna sig i ugnen så jag serverar alltid gratängen i djuptallrikar. Den blir något mindre blöt när den fått stå till sig i kylen, det vill säga om du får något kvar! Italiensk squashgratäng är helt perfekt att göra matlådor med.
Receptet är för sex personer och jag gör det i en ugnsfast form av porslin. Men receptet dubblar du enkelt (genom att trycka på portioner i själva receptet) och du kan använda en större plåtform med höga kanter.
Till italiensk gratäng – rött vin från Piemonte
I Sverige har vi gott om viner från Italien att välja på bland på Systembolagets hyllor. Jag väljer Luna Di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore. Vinet görs på 100% barbera och har massor av smak från fat, röda bär, och lite anis och peppar. Det matchar den kryddiga rätten perfekt. Vinet kostar 129 kronor och finns på min butik i Sickla, men går annars att få tag på med en enkel beställning.
Italiensk squashgratäng
Ingredienser
- 1 sats Klassisk köttfärssås Receptet hittar du här
- 2 squash mellanstora
- 1 tsk salt
- 3 mozzarella à 125 gram
- 1 dl parmesan finriven
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
- Om köttfärsen är väldigt såsig, låt den koka ihop i en gryta utan lock tills den blivit tjockare.
- Dela squashen. Skiva squashen i ca 3 mm tjocka skivor.
- Lägg ut skivorna på en bricka eller skärbrädor och salta. Låt dem ligga minst 10 min innan du torkar bort all vätska med hushållspapper eller handduk.
- Ta fram en ugnsfast form. Bottna med lite köttfärssås.
- Lägg på skivad squash. Bryt bitar av mozzarella och lägg på.
- Fortsätt varva köttfärssås, squash och mozzarella som en lasagne.
- När du kommit till översta lagret, strö över riven parmesan.
- Gratinera i ugnen minst 20 min eller tills osten fått fin färg.