Italiensk kycklinggryta med hel kyckling – recept och tips
Den här receptet på Italiensk kycklinggryta tar lite tid att laga, men det är värt besväret för den blir supergod! Receptet räcker minst till åtta personer då grytan är väldigt matig.
Gå till receptHel kyckling lätt att fynda
Något som ofta finns i butikernas ”ät-snart-lådor”och till extrapris är hel kyckling. Jag fyndar hela kycklingar både från Karma-kylen på Ica Kvantum i Sickla och från Willys vanliga sortiment. Det är en råvara som du kan variera i det oändliga och som ger väldigt mycket mat.
Under hela dagens kylslagna långpromenad längtar jag efter en mustig Minestrone-soppa. Så jag gör en variant på den, men jag gör den till en matigare gryta med kyckling som jag kokar för att få en riktigt god buljong.
När jag var liten hade jag en favoritsoppa, eller gryta, som vi rätt och slätt kallade ”Kokihop”. Jag tror att det från början var en ”man tager vad man haver”-rätt, men som utvecklades till att bli sig ganska lik gång efter annan. Grunden var i alla fall kokt högrev med mycket purjolök, morötter och potatis. Som köttsoppa fast utan klimp och med mindre buljong.
Italiensk kycklinggryta en svinnsmart rätt
I det här receptet på Italiensk kycklinggryta kan du också ta lite vad du har hemma. Har du en squash eller en lite halvskruttig paprika som du vill bli av med? I med den bara! Och har du ingen morot men en bit rotselleri, ja då tar du den. Detta är ett recept som är som gjort för att utvecklas och förnyas med de ingredienser du råkar ha hemma.
Bli nu inte avskräckt av den långa ingredienslistan. Med lite mise en place så lagar du grytan smidigt och på bästa sätt. Hacka lök, vitlök, chili, purjo och morötter och lägg i olika fat och skålar. Ställ fram alla ingredienser du behöver, men inte på bänken där du måste grylla med kycklingen, utan lite runt omkring så att du enkelt når dem men utan att de står i vägen.
Italiensk kycklinggryta på hel kyckling
Utrustning
- Stor gryta med lock.
Ingredienser
Till kycklingkoket:
- 1,3 kilo kyckling hel
- vatten så att det täcker kycklingen
- 0,5 msk salt
- 0,5 purjolök
- 1 morot
Till grytan:
- 2 msk olja
- 1 bananschalottenlök finhackad
- 2 vitlöksklyftor finhackade
- 1 röd chilipeppar finhackad
- 3 msk tomatpuré
- 0,5 purjolök hackad
- 2 morötter finhackade
- kycklingbuljong från koket
- 1 burk finkrossade tomater
- 1,5 dl risoni
- 1 paket cannelinibönor
- 4 blad grönkål
- 1 msk oregano
- 0,5 citron pressad
- kycklingköttet i bitar
- ev salt
Instruktioner
Koka kycklingen:
- Börja med att koka kycklingen i en stor gryta med lock. Spola av den i kallt vatten och lägg den i grytan. Häll på vatten tills det täcker, eller nästan täcker i alla fall. Salta.
- Låt kycklingen koka i 10 minuter och ta bort skummet som bildats på ytan.
- Lägg i purjo och morot och låt kycklingen koka under lock i minst 1 h.
- Ta upp kycklingen, lägg på skärbräda för att svalna. Sila av buljongen i en bunke eller kastrull. Ställ åt sidan. Diska ur grytan och använd den till grytan.
Grytan:
- Hetta upp olja i grytan. Fräs lök, vitlök och chili på hög värme.
- Sänk värmen och låt purjo, morot och tomatpuré fräsa med.
- Skär bort stjälkarna från grönkålen och hacka bladen. Häll ner i grytan
- Häll i buljongen från kycklingkoket, krossade tomater, risoni och bönor. Låt koka i minst 8 min.
- Rensa samtidigt kycklingen från skinn och ben och skär i små bitar. Häll i grytan.
- Krydda med oregano och citronjuice.
- Smaka av med mer salt och citron om det behövs.
- Servera grytan med riven parmesan.
Här är ett annat tips på vad du kan göra med hel kyckling: Recept på risotto med kyckling.
Ute efter något mera snabblagat italienskt? Testa mitt recept på Krämig pasta med salsiccia.