Intryck och inköp på mässan Mitt kök
I helgen var det dags för Mitt kök-mässa i Älvsjö, Stockholm, där Allt om Mat har en stor del med egen scen. Där lagar våra och andra kockar mat och delar ut smakprover, vi säljer böcker och prenumerationer. Mässan är också en chans för oss matgalningar att se vad som händer i branschen.
I år liksom tidigare år tar vinet en stor del av mässan. Jag som hellre vill kolla in matnyheter tycker att det är lite synd, men ingen annan tycks klaga. Dessutom fick jag vara med om årets roligaste provning själv. Det var chablis från Jean-Marc Brocard och en entusiastisk vinsnubbe, Antoine Laudet, som höll i provingen. En annan framträdande produkt var chips! Det var chips till höger och vänster! Galet många montrar med chips. Dessutom några montrar med såser som man fick testa med chips. Annars var det marmelader och korv i vanlig ordning. Mest otippat: Skoputsningsmedel mitt i allt. Jag var på jakt efter en bra skärbräda, men där kammade jag noll.
Efter att ha gått runt på söndag eftermiddag kom jag hem med följande fynd:
När den molekulära gastronomin dragit sin sista suck på restaurangerna kan man äntligen få tag i det man behöver för att göra sojaskum, apelsinpärlor och annat knasigt hemma i sitt eget kök. Jag blev mer sugen på kemisetet för drinkar och hoppas få testa det inom kort.