Hyllning av mikrovågsugnen – det jag inte sa i Nordegren & Epstein
Jag var med i Nordegren & Epstein i P1 för att diskutera bästa sättet att värma mat i mikron. Istället kom vårt samtal att kretsa mycket kring mikroplaster som kommer ut långt efter att man ätit. Därför hann jag aldrig säga det jag tycker är viktigast och bäst med den utskällda mikron.
Jag blev inte så lite snopen när en producent för Nordegren & Epstein ringde upp mig för att jag skulle prata om mikrovågsugnar i P1. Helt säkert måste de ha googlat ”hyllning av mikro” och hamnat på min blogg? Men jag letade sedan och kunde inte finna något om detta på bloggen.
Men jag har många gånger tänkt att jag borde göra det. Och även pratat om att göra det. Hylla mikron alltså. Så här kommer det nu! Jag gillar verkligen mikron. Jag tycker att den är onödigt utskälld och i dessa tider när vi ska ta vara på allt och inte slänga några matrester är den ju helt perfekt.
Mikro perfekt för den oplanerade
Hör jag en till person som skryter om att ”vi har aldrig haft mikro”, så vet jag inte. Vad försöker de säga mig? Vi älskar att diska. Vi äter aldrig rester. Vi behöver aldrig tina något för vi planerar alltid i förtid.
Okej då. Mikron lämpar sig faktiskt särskilt bra för en sådan som jag som inte planerar matlagningen alls. Att tina kyckling, fisk eller köttfärs i ett nafs har räddat middagen här många gånger. Och att tina bär och frukt för att få fram en snabb dessert funkar också fint.
Men jag använder den också ofta för att värma mat. Ja, rester? Matlådor. Det är ju enklare att ösa upp allt du vill ha (stuvad vitkål och isterband) på en tallrik och värma den i mikron, än att värma upp i olika pannor på spisen eller slå på den oändligt stora ugnen för att värma i den på något vis.
Oftast består mina rester av tacos. Eller resterna blir till tacos. Perfekt att göra en tacopizza och bara toppa en tortilla med massa goda grejor, riven ost och värma i mikron. Sedan öser jag på med koriander, chilisås och rostad lök. YUM! Bästa resterna ever.
Energikrävande ugn
Vår ugn hemma i lägenheten är en extra bred sak som tar år och dar på sig att bli varm. Sedan är vi oftast bara två personer så att hetta upp hela ugnen för att laga några kyckling-, eller laxfiléer känns inte perfekt. Så ett tag skaffade vi en ”supermikro” med både grill- och crisp-funktion som man också kunde laga mat och baka i. Sedan kom jag på att den gör ännu mer nytta i vår stuga där vi sparar disk och energi på att fixa massa grejor i mikron.
Det vi skulle ha pratat om i radioprogrammet, Nordegren & Epstein var: Varför har den så dåligt rykte? Men dit kom vi aldrig på grund av mikroplasterna. Det jag hade velat svara är:
– Jag tror att många haft dåliga mikrovågs-upplevelser. Dels alla vi som var med när den kom stort på 80-talet och man trodde att man skulle använda den till att laga mat i. Det följde ju alltid med en kokbok.
I vår familj satt vi satt en hel kväll och väntade på en potatisgratäng som skulle ta sju minuter i mikron. Ut kom en helt blek, rinnig sak med krispig potatis. Väldigt al dente. Jag tror vi mikrade den nästan en timme utan att det blev en gratäng av det. En mycket stor matbesvikelse.
Att dela mikrovågsugn med andra
– En annan dålig upplevelse av mikron är när en grupp delar på en ugn. En studentkorridor eller ett lunchrum på en arbetsplats där ingen kommer ihåg att använda plastlocket. Eller där någon just har värmt lax när du ska värma din köttfärsås. Att måsta börja med att städa ur mikron mitt i lunchhungern gör ju ingen människa glad.
Sedan var det en del prat i programmet om att alla kör full effekt i två minuter. Ja, det är lätt hänt när det står en kö av hungriga kollegor bakom dig som också vill hinna göra ett ärende efter maten. Men hemma kör jag sällan på full effekt utan på 60% och ändå inte två minuter när jag ska värma mat. Det behövs oftast inte. Men många företag skaffar så avancerade mikros så att ingen hinner lära sig något annat än fullt fräs.
Vart snobbismen angående mikron kommer ifrån begriper jag inte alls. Men vänner till mig, vanligen kloka människor, liksom koketterar med att de ”aldrig ägt en mikro”.
Ja de är förmodligen bättre på att planera än jag då. Och gillar att diska mer än jag. Men jag måste ändå säga att den lilla ugnen är ganska outstanding i alla fall i vårt pyttelilla hushåll på två personer.
Nu värmer vi glögg i mikron
Och i stugan är den fantastisk. Där kan man baka en kaka på sex minuter. Japps det är sant. Men det krävs grill- och crispfunktion och en helt speciell bakform. Men oj vad det har räddat många spontana fikastunder.
Just nu värmer vi både mat och glögg i mikron i stugan. Ja det är tidigt på året men vi måste testa en massa sorter så det är enbart för vårt grundliga research-arbete vi glöggar så här tidigt på året.
Frågan om hur de fann just mig att ringa till från P1 lämnade mig ingen ro. Jag hann bli något gråhårig innan det sent om sider kom fram att det var utmärkta skribenten och kokboksförfattaren Lena Söderström som tipsat dem om mig. Tack för det Lena! Det var roligt att få prata i radio.