Hotel Kung Carl satsar stort och franskt
Mitt under pandemin satsar fina Hotel Kung Carl i Stockholm på nya barer, bistro, livescen och en massa franskt! Jag får en lunch, en rundvisning och ett snack med familjen som ligger bakom den färgstarka satsningen.
Jag älskar fina hotell. Extra kul är det när de inte ingår i en av våra största hotellkedjor. Därför har familjeägda Hotel Kung Carl länge hört till mina favoriter i Stockholm. De driver även hotell på andra orter men jag har inte besökt dem. Ännu.
Som ganska ny i Stockholm så hade jag vinbaren på Hotel Kung Carl som en dold liten favorit mitt i stan. Jag tog dit mina bästa vänner och visade detta mysiga krypin som ett ess i rockärmen. Även när den vackra cocktailbaren öppnade 2016 var den ganska dold, trots att man kan nå den både från Birger Jarlsgatan och från Norrlandsgatan.
Hotel Kung Carl inte längre någon dold pärla
Nu finns det inget hemligt över Hotel Kung Carl längre. I den fantastiska hörnlokalen på Birger Jarlsgatan/Kungsgatan har det bland annat varit ett bankkontor och nu senast Starbucks. Äntligen får den en vettig användning! Gigantiska vackra bågfönster gör att hela lokalen badar i ljus. I den isande novembervinden på Birger Jarlsgatan stannar jag upp och dras omedelbart in i den här fantastiskt inredda baren.
I den ljusa lokalen ryms reception, bardisk och massor av mysiga sittplatser. Från tidig morgon kan du äta à la carte-frukost här. Sitt ner för en kopp kaffe eller ett glas vin. Senare förvandlas rummet till cocktailbar.
Drömt om att få ha den här delen av huset
Jag slår mig ner med PR-ansvariga Philippa Wihlke, delägare Christian Östlundh och hans kusin, krögaren Jan Andersson som ansvarar för restaurangerna i familjeföretaget.
De berättar om satsningen och lyckan att få ta över just den hör lokalen som sitter ihop med hela hotellet och nu blir den naturliga entrén direkt från Stureplan.
– Det har länge varit famljens dröm att få ha även den här delen av huset, säger Christian Östlundh.
Stockholms äldsta hotell!
Christians pappa startade företaget när han öppnade sitt första hotell i Hudiksvall.
– Så småningom flyttade han och mamma till Stockholm och startade två hotell här. Hotel Kung Carl är, så vitt vi vet, Stockholms äldsta hotel, berättar han och fortsätter:
– När vår familj tog över Hotel Kung Carl 1977 så låg det på Brunkebergs torg. Det öppnade där 1866. På 70-talet hade hotellet 46 rum, sju med toalett men ingen dusch och tre med dusch men utan toalett. Nu har vi 143 rum och ja, alla har dusch och toalett.
Passade på att renovera under pandemin
Pandemin har varit ett stort bakslag för alla hotellägare. På Hotel Kung Carl passade man på att renovera 60 badrum under den tid man haft liten beläggning. Christians syster Lina Östlundh ansvarar för inredningen på hotellet.
Här i den stora öppna baren är färgerna slående. Det ska kännas som en vacker bakelse och det gör det verkligen. Det är många rosa inslag i inresningen och det vet ju alla att man blir glad av rosa.
– Vi har redan hört att gästerna kallar detta för ”rosa baren” säger Christian Östlundh.
Nordfranskt på menyn
Den nya bistron ”La Belle Epoque” som ligger precis intill är inte öppen denna dag utan nu hänger man upp de sista dekorationerna och lamporna. Tanken är att allt ska vara färdigt på torsdag den 18 november.
Jan Andersson som ansvarar för restaurangkonceptet berättar om det nya temat som ska gå igenom hela hotellet.
– Tiden La Belle Epoque i Frankrike var en färgrik tid före första världskriget som var full av optimism. Vi vill visa att vi också ser ljuset efter pandemin. Här vill vi att det ska vara ett myllrande folkliv från morgon till sen kväll.
Menyn är nordfransk och målet är att bli bäst i stan på musslor. Här finns flera olika varianter på Moules och jag testar de asiatiska med kokos, ingefära, citrongräs, koriander och picklad chili. Helt underbara!
– Det blir mycket fisk och skaldjur, men här finns också råbiff, anka och flankstek. Vi måste vara ganska breda, säger Jan Andersson.
Hotel Kung Carl tänker brett
Det som tidigare var cocktailbar är nu en vinbar.
– Även här tänker vi ganska brett. Vi startar inte en naturvinsbar enbart för sommelierer utan här ska alla kunna trivas och känna sig som hemma.
De dyrare vinerna kan man välja på helt eller halvt glas.
I restaurangen på andra sidan hotellet, mot Norrlandsgatan, som kallades bakfickan ska det byggas en scen.
– Här ska vi ha livejazz. Tack vare pandemin har vi lyckats få tag i några av Sveriges bästa musiker som kommer att spela här.
Nu laddas även för julbord och på Hotel Kung Carl kan man äta ett klassiskt julbord samtidigt som man får liveunderhållning av ”Frank Sinatra”.
Frukost som buffé eller à la carte
För min egen del lockar det lika mycket att de har à la carte-frukost som att de har omelett, stående på lunchmenyn. Jag älskar ju äggrätter! Man kan fortfarande äta den vanliga frukostbuffén också. Jag vill också komma hit på en vacker cocktail. Hotellet har sin alldeles egen punsch. Många av drinkarna baseras på den.
– Det är Norrtelje Brenneri som gör den åt oss och etiketten har vi fått från Spritmuseum. Punschen lagrar de på ett ovalt gammalt punschfat som har legat i en källare under slottet och är signerat av Kung Carl XV, säger Jan Andersson.