Hög trivselfaktor i Matbaren
Vi firade mannens födelsedag på Matbaren. En lyckad kväll – som alltid hos Mathias Dahlgren.
Som matjournalist tycker jag att jag måste får äta hos Mathias Dahlgren i Matbaren åtminstone en gång om året.
Ett fint tillfälle är till exempel när mannen fyller år. Ett presentkort hos MD och han blir glad, jag blir glad, alla blir glada. Villkoret är förstås att han tar med mig och ingen annan till restaurangen!
Jag åt kvällens rätt: Broccoli från Rosendahls Trädgårdar, rimmad torsk med löjrom och en rökt citron-smörsås. Till detta en blanc de blanc som var så torr att det stramade i kinderna. Härligt!
Mannen åt ångad bulle med grismage – väldigt lik den på Momofuku, och det är alltså en bra sak! Hur god som helst. Och den ”hemliga såsen” beskrevs glädjande nog in i minsta detalj av vår trevliga servitör. Ingefära, limejuice och chili var några av ingredienserna. Till detta drack han en ginger beer som verkligen var en öl, det smakade som att man tagit hälften öl och hälften ginger beer-läsk och blandat. Gott!
Sedan fick han ett lättrökt lamhjärta med ett milt rött vin till. Mycket bra!
Jag blev proppens på mina två rätter. Nog har portionerna blivit större? Mannen ville ha dessert och fick bakad choklad med glass, nötter och gräddfil.
Enda lilla knaset var väl att jag frågade om liten chokladbit eller tryffel till kaffet? ”Nej det har vi tyvärr inte.” Efter intagen dessert och uppdrucket kaffe kommer samma tjej in med en hel skål full av choklad i bitar, och en fudge med jordnötter. Tja, det kan man inte bli ledsen för, men lite konstigt var det allt.
Hela notan på fem rätter två glas champagne, ett glas rött och en halv öl plus kaffe gick på ca 1 500 kr. Åååh varför är jag inte rik så att jag kan hänga där jämt? Det skulle passa mig svinbra!