Havrefrallor i airfryer – recept från Alltid Hungrig
Jag har testat att baka Havrefrallor i airfryer och tack vare min vän Mikael Göransson gick det som en dans! Här är hans recept på små proteinrika havrefrallor med några små tillägg från mig.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Cosori.
Gå till receptJag blir mer och mer sams med min nya airfryer, eller smart fryer som tillverkaren Emerio kallar apparaten (Philips äger nämligen ordet airfryer). Inte minst är det kocken Mikael Göransson som inspirerar mig till att använda den.
Jag träffade Mikael första gången för många år sedan. Då stötte vi ihop på diverse ölprovningar, pressvisningar om mat och nya restauranger med mera. Han är ordet matglädje förkroppsligat! Han är dessutom en prylgalning som hittills har fått hjälpa mig med en massa tips och trix för vår sous vide. Men nu är det alltså airfryern jag frågar honom mest om på helgerna.
Mikael Göransson en matglad prylälskare
Mikael är en gastronomisk konsult med bakgrund som kock. Han är också utbildad sommelier. Nu jobbar han mest med mat och dryck inom media och är till exempel matredaktör för ”Jul med Ernst” och ”Sommar med Ernst”. Och däremellan coachar han alltså mig när jag behöver hjälp och råd för mina apparater. Det vill säga nästan varje helg.
Han har nu startat en egen Youtube-kanal, Alltid Hungrig som jag tycker att varenda matintresserad person borde gå in och prenumerera på. Här hittar du bland annat de här frallorna som ärligt talat är de första och enda ”proteinbröden” som jag ätit som varit riktigt goda.
Här hittar du Mickes film på Havrefrallor i airfryer!
Jag såg Mikales inlägg om de lättbakade havrefrallorna och blev genast sugen på att testa baka dem. Jag tänkte inte ens på att de var ”nyttiga” proteinbröd. Och det gjorde ingen av oss sedan när vi åt dem med stora mängder smör och vällagrad ost på heller. Så lagom nyttiga då förstås.
Du bakar frallorna på cirka 40 minuter. Ingen jäsning behövs utan smeten görs med havregryn, keso, ägg, bakpulver och salt. Jag la till torkade tranbär och hackade valnötter. Nästa gång kanske jag bakar dem med russin. De blir lite degiga i konsistensen men ooooh så goda!
Tips! Frallorna är godaste nybakade så baka så många du tror går åt. Degen håller minst en vecka i kylen i plastpåse.
Airfryer/smart fryer bra till mycket
Enligt Mikael kan man baka av dem lika bra i ugnen, men då vi nu har denna snabbvarmluftsugn, som en airfryer kan beskrivas som, så vill vi så klart testa den. Det fiffiga med att ha denna något skrymmande pryl är att man inte behöver förvärma den, och det går rasande fort att tilllaga saker i den!
Om du gillar löskokta ägg så går det till och med att koka ägg i smart fryern/airfryern. Jag testade hårdkoka några men de luktade bränt och gick inte att skala. Mikael säger att jag kan göra hårdkokta också, bara på lägre värme och längre tid. Men nä. Jag fortsätter nog att äta stekta ägg till frukost. Alternativt koka på gammalt hederligt vis i en kastrull.
Här kan du köpa en airfryer från Cosori
Proteinrika Havrefrallor i airfryer
Ingredienser
- 220 gram havregryn
- 3 ägg
- 250 gram keso eller kvarg
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
Valfritt:
- 1 dl valnötter hackade
- 1 dl torkade tranbär eller russin
Instruktioner
- Häll havregryn, keso, ägg, bakpulver och salt i en bunke.
- Blanda allt med en elvisp så att keson slås sönder lite. Det ska bli en lite kladdig smet.
- Om du vill göra frallorna med valnötter och tranbär eller russin ska de blandas i nu.
- Låt stå och svälla i minst 10 min tills det blivit en fastare deg.
- Häll upp "degen" på en bänk eller ett bakbord.
- Blöt händerna med lite vatten. Forma degen till en avlång liten limpa. Dela massan i 6 st lika stora bitar.
- Rulla varje bit till en boll som du sedan plattar ut lite grann. Bröden kommer att behålla exakt den form du ger dem nu.
- Lägg ner dem i din airfryer, i min ryms 4 st.
- Baka av i airfyer på 200°C i 10 min sen 160°C i ytterligare 10 min.
- Låt svalna några minuter. Dela frallorna och servera genast med smarriga pålägg.
- I varmluftsugn: 225° i 10 min sen 200° i 10 min.
- Vanlig ugn: 250° i 10 min sen 225° i 10 min.
Jättegött
Lätta och goda, då de svalnat
Ja där har du en poäng. de blir ju för förfärligt varma så att dela dem och låta dem svalna en stund är en bra idé.
Malin
Hej, går det bra att använda vatten istället för mjölkprodukterna?
Hej Monica!
Nej du kan inte byta ut kvarg/keso mot vatten. Då blir det ingen smet.
Malin