Hamburgare är inte råbiff!
Hur många gånger har jag inte fått utstå servitörens (och förmodligen kockens) förakt då jag bett att få min hamburgare hyfsat genomstekt?
Hur många gånger som helst! Spott och spe. På ett hamburger-event var de nära att neka mig tvärt. ”Kocken vill inte ha den så.” Men det är jag som ska äta den?
Jag älskar råbiff. Med äggula, kapris, rödbetor, dijon och lite rödlök. Det är en av mina favoriträtter! Men en nästan rå burgare i bröd med dressing och grönsaker? Nej det går bort. Men alltsedan hängmörad-högrev-som-vi-själva-mal-burgartrenden slog igenom har stektiden halverats och ju ”finare kött” desto råare burgare. Rosa i mitten är helt ok. Halstrad råbiff-style: inte.
Vad vet jag om hur fint kött det är? Jag vet kanske bara att några snubbar ledsnade på sina jobb i IT-branschen och började brassa hippa burgare istället. Jag tycker inte att det är gott med rå burgare och dessutom har jag ingen lust att bli sjuk.
I samma veva som nu food trucks blir tillåtna, fler öppnar hemmarestauranger i sina vardagsrum och över huvud taget snickra själv-trenden gått över till laga det själv (och bjud alla) så vill jag dela med mig av Livsmedelsverkets varning.
Ja skittråkigt men ändå!
Farlig trend med halvråa hamburgare
Hamburgare som inte steks ordentligt ökar risken för matförgiftning. Under senare år har det varit flera utbrott då personer blivit sjuka av bakterien ehec när de ätit hamburgare som inte varit genomstekta.
Läs mer här på Livsmedelsverkets hemsida.
jag håller verkligen med!! men jag undrar en grej: visst gäller rekommendationen från livsmedelsverket just köttfärs el iaf liksom färdigmalet kött? Vi har själv köttkvarn hemma och då vet jag ju att köttet förvarats kallt och malts precis innan stekning osv. Då måste det väl vara OK att steka helt igenom? Köper vi färdig färs steker vi alltid igenom (det står ju t.o.m på förpackningen oftast!…). Där tänker jag att liksom, ju längre det varit malt, desto större risk för ehec-bakterier. För annars skulle det ju aldrig vara ok att äta malt rått kött, typ råbiff. Tänker jag fel tror du?
Hej Maja!
Jag tror du tänker helt rätt.
Detta råd gäller färdigmalt kött eller de burgare man köper på restaurang då man som kund inte har någon koll på hur länge färsen varit mald. Säkert är de flesta krögare jättenoga och vet att den inte kan ligga länge efter malning, men det är lite det som är min poäng, hur vet jag att DE vet det?
Word! Vill också ha burgaren lätt rosa, och med loads of ost.
Men eller hur!
Oj vilken fin blogg du har Anna!
http://saycheeseblog.com/
För alla ostlovers out there.