Halloumi firar 40 år i Sverige – grattis till oss!
Visste du att vi i Sverige köper 16 miljoner halloumi-ostar per år? Det är mest av alla i världen näst efter Cypern. I år är det 40 år sedan familjen Papadopoulou och deras företag Fontana började importera osten och det firar de genom att släppa kokboken Hej halloumi.
Jag har inte reflekterat så mycket över att både halloumi och fetaost numera är stapelvaror som alltid finns hemma i min kyl. Men så är det. Faktum är att vi använder stekt halloumi som drinktilltugg ganska ofta. Men jag minns inte riktigt när jag åt det första gången.
Ofta ett alternativ för ickeköttätare
När familjen Papadopoulou kom till Sverige var halloumi en av de saker mamma Maro saknade mest. De började ta in osten till Sverige 1984 men eftersom folk inte kände till den och inte visste vad de skulle göra med den sålde den ytterst lite. Föga anade de då att den småning om skulle bli en sådan storsäljare. Osten har blivit ett vanligt alternativ för att göra en rätt vegetarisk, som till exempel halloumi stroganoff och halloumiburgare.
Maro Papadopoulou har länge drömt om att ge ut en kokbok för att visa oss svenskar att det går att använda den cypriotiska osten till så mycket mer än att bara steka och grilla. Jag har turen att bli bjuden på boksläppet med tillhörande lunch på Melker Anderssons nya satsning, restaurangen Skörden på Söder. Ett integrationsprojekt där de hjälper unga att bli kockar genom att ge dem arbete i köken på Skörden.
Dagens mest otippade – halloumi är godast kokt
Här får vi äta halloumi på längden och tvären. Riven på pizza, friterad i små kakor, i filodeg och i ugnsstekt paprika. Godast och mest otippad av alla rätterna är den kokade osten som serveras med en tomat och chili-marmelad kryddad med ingefära. Alltså såååå gott! Om du inte har tid att koka egen marmelad kan en het chutney fungera lika bra (nästan). Koka osten hel i 15-20 minuter och dra sedan isär den i bitar. Servera den med marmelad eller chutney och eventuellt rostat bröd.
Den fina kokboken Hej halloumi är formgiven av Katy Kimbell, fotografierna är tagna av Lina Eidenberg Adamo och Maros dotter Corina Papadopoulou är redaktör. De 40 recepten står Maro och hennes vänner för.
Här är en av mina favoriter: Enkelt recept på halloumisallad med mango + vintips
Tomatmarmelad till kokt halloumi
Ingredienser
- 600 gram tomater mogna
- 1 röd chilifrukt
- 1 msk färsk timjan
- 3 dl strösocker eller rörsocker
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 0,5 tsk salt
- 1 msk färsk ingefära riven
Instruktioner
- Tärna tomaterna, finhacka chili och timjan.
- Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt kok upp och sjud sedan på medelvärme i ca 50 min.
- Häll upp i burkar och låt svalna. Marmeladen håller sig 2–3 månader i kylskåp.
- Koka hela halloumiostar i 15-20 minuter tills den är mjuk och lite seg. Dra isär i mindre bitar och servera med marmeladen och ev rostat bröd.