Svårt att välja ”rätt” fisk? Välj MSC-märkt
Välj rätt fisk! Nyligen kom WWF:s fiskguide om vilka fiskar vi får och inte får äta. Ett enkelt trick är att välja MSC-märkt fisk. Jag pratar med fiskaren Daniel Vidlund som berättar mer om att fiska gös i Mälaren och sitt hat mot potatis!
Mitt favoritrecept med gös!
Samarbete med MSC
Daniel Vidlund fiskar gös i Mälaren och har företaget Mälarfisk i Västerås. Jag fick en pratstund med honom när han var ute med sin båt och vet nu lite mer om hur det går till när man fiskar min favoritfisk (bredvid röding, sik och abborre). Men först och främst var jag nyfiken på hur man blir fiskare.
Kan du berätta lite om hur du kom in på fiske?
– Min pappa är fiskare, men det var inte alls självklart att jag skulle bli det bara därför. Jag är utbildad plåtslagare och har jobbat med golfutrustningar och att importera motorcyklar så det har inte varit en spikrak karriär precis.
Men sedan blev du ändå fiskare till slut?
– Det började med att jag åkte ut och fiskade på min lediga tid, jag yrkesfiskade på min fritid. I samma veva blev vårt MC-företag uppköpt och då kände jag att det var läge att byta yrkesbana.
Fiskar du och din pappa ihop?
– Nej vi har varsitt område och det är inte i närheten. Vi hjälps så klart åt om det är mycket, men vi driver varsitt företag.
Fiskar du något annat än gös?
– De flesta fiskare siktar på gös men så får vi ju upp abborre, gädda och lake också.
Vad händer med gäddorna ni får upp?
– Det mest blir färs. Det är en bra fisk att göra färs på.
Vad skiljer MSC-märkt fiske från hur ni fiskade innan?
– Hjälmaren blev MSC-certifierad före Mälaren och i och med att vi bedriver liknande fiske kunde vi göra samma fiskevårdande åtgärder. En av dem var att höja fångststorleken från 40 centimeter till 45. Det är något som gynnar bestånden.
Hur går det till när man fiskar gös?
– Vi fiskar med nät vår, höst och vinter. Men på sommaren fiskar vi med ryssjor vilket är ett väldigt bra sätt att fiska. En ryssja är en fälla som fångar fisken levande och då kan vi släppa ut all oönskad fisk helt oskadd.
Sätter man bete i ryssjan?
– Nej alla våra fångstredskap är passiva. Alltså fisken måste själv bestämma sig för att simma in där. Gösen hamnar liksom i en strut som man håvar ur. På sommaren handlar mycket av fisket om att sortera på båten och åka runt och tömma den på fisk.
Finns det någon speciell säsong då gösen är som bäst?
– Egentligen inte. Du kan få tag på svensk gös året runt. Men de får ett ryck på våren och hösten då man får upp större volymer. Från hösten blir fisket bara bättre och bättre till isen lägger sig.
Hur ser du på fisket i framtiden?
– Som jag ser det så är insjöfiske framtiden. Förutsatt att vi inte drabbas av några miljögifter. Vi fiskar ju direkt ur en dricksvattentäkt så det hoppas jag verkligen inte ska hända. Och här i sjöarna kommer ju ingen gigantisk trålare och plockar upp all fisk för oss, som har hänt på andra ställen.
Talar fiskare med varandra om framtiden för yrket och bestånden?
– Ja det är klart. Det är ju vi tillsammans som startat fiskauktionen i Stockholm till exempel. VI tröttnade på att skicka vår färska fisk till Göteborg för att sedan få tillbaka den dagar senare. Jag tror inte att folk förstår att fisken i fiskdisken är minst en vecka gammal. På fiskauktionen säljs vår fisk direkt till handlare och restauranger. Men tyvärr säljs inte all fisk till Stockholmsregionen.
– Det var ju också vi fiskare som tillsammans bestämde oss för att vida åtgärder och höja minimumstorlek på gösen vi fiskar. I media tycker jag att fiskare framställs som några som inte tar ansvar eller bryr sig men det är ju precis tvärtom. Det är vi som ser till att bestånden fortlever.
Vad är det bästa med att vara fiskare?
– Friheten. Jag styr själv mina arbetstider och är det något annat som styr är det möjligen vädret. Inte någon chef som pekar med hela handen. Jag behöver bara fiska och åka och lämna min fisk som sedan säljs på auktion. Jag behöver egentligen aldrig ringa en käft!
Men blir det inte ensamt på båten?
– Nej, i så fall kan jag ju alltid ringa någon. Och så finns det ju poddar.
Vad lyssnar du på för poddar?
– Det kan vara om aktier eller Koreakriget. Det tar ju liksom aldrig slut. När man uttömt ett ämne är det bara att gå vidare till nästa.
Är gös din favoritfisk?
– Jag är så tråkig, men det är nog det. Jag tycker att den är en tacksam fisk. Lättlagad och enkel att variera för den har karaktär men inte för mycket karaktär.
Kan man ledsna på gös?
– Nej. Jag äter i och för sig inga våldsamma mängder men tack vare att den går att variera så mycket säger jag nej.
Vad är din favoriträtt med gös?
– Nu på sistone har jag stekt den, pankopanerad i filéer och använt som burgare. Förr gjorde jag färs, men det behövs inte alls, nu steker jag den bara i lagom stora bitar. Annars gillar jag att göra hela filéer i ugnen med bacon, lök och grädde.
Vad äter du till det, potatis?
– Kanske potatismos, eller pressad potatis. Men aldrig bara kokt. Jag hatar egentligen potatis.
Men HUR kan man hata potatis?
– Den tar lång tid att koka och är inte speciellt god. Men jag äter potatis när man gjort något med den.
Fakta om gösen
- Trivs bäst i stora sjöar men finns också i Östersjön.
- Äter fiskyngel och kräftdjur som liten men går över till att äta fisk när den blir stor.
- Hanen blir könsmogen vid 2-4 års ålder och honan vid 3-5 år.
- Gösen leker april-juni på grundare vatten.
- Romkornen läggs på 1-3 meter djup och hanen vaktar äggen.
- Gösen ska vara minst 45 cm när den fiskas.
- Gösen väger ofta runt 2 kg.
- Största gösen man fångat var hela 130 cm lång och vägde 15 kg!
Vad betyder MSC?
- MSC står för Marine Stewardship Council. Den blå fisken på miljömärket visar att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön.
- Alla fiskar och skaldjur med MSC-märket går att spåra tillbaka till det hållbara MSC-certifierade fisket.
- Den MSC-certifierade fisken hålls isär från den icke certifierade ända från fångst tills miljömärket sätts på förpackning eller meny. Alla som jobbar med fisken kontrolleras årligen av oberoende experter.
- MSC har i över 20 år har arbetat tillsammans med forskare, yrkesfisken och sjömatsproducenter för att utveckla sin miljöstandard och främja hållbart fiske. MSC är den enda certifiering och miljömärkning för vildfångad sjömat som uppfyller krav på bästa praxis ställda av både FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och ISEAL, den globala medlemsorganisationen för hållbarhetsstandarder.