Gulddrakarna utdelade
I eftermiddag presenterade DN:s Krogkommission vilka som tagit hem Gulddrakarna.
Här är vinnarna med motiveringar.
Vinnare kategori Årets Kafé:
Kafé Esaias
Kafé Esaias kan betydligt mer än bara servera kaffe. Här får vi visserligen espresso i världsklass, men även prisvärd brunch och trivsamt afterwork-häng med hantverksbrygd öl eller ett gott glas vin. Här får man en helhetsupplevelse som kombinerar personligt bemötande med hög kvalitet och humoristiskt anslag – och allt vi vill är att bli stammisar här.
Vinnare kategori Bar:
Tweed
Hellre än att hänga vid en stimmig bardisk och desperat försöka göra oss förstådda sjunker vi ner i en ombonad fåtölj. På Tweed är det barhäng som förr i tiden som gäller – ombonat, bekvämt, generöst – och ständigt med glimten i ögat. Perfektion och passion, hand i hand.
Vinnare kategori Krog Budget:
Restaurang Voltaire
Mitt i cityhetsen hittar vi restaurang Voltaire, en oas med grön matglädje utan pekpinnar, råkost och smaskiga bakverk. Där kan vi njuta av hälsosam lunch, syndigt gott fika eller äta en stadig middag med gott samvete medan vi funderar på livet, maten och vad vi ska hitta på härnäst, för efter ett besök här har både kropp och själ fått just den vitamininjektion som behövs i vintermörkret.
Vinnare kategori Krog Mellan:
Lilla Ego
Lilla Ego bjuder inte bara på kulinarisk uppfinningsrikedom och råvaror i toppklass. Innanför de ruffa tegelväggarna finns även en sällsynt välkomnande stämning och en varm atmosfär som gör att vi vill komma tillbaka i samma ögonblick som vi stiger utanför dörren. Det är en sällsynt inkluderande egotripp och den kvarterskrog vi länge drömt om.
Vinnare kategori Krog Lyx:
Oaxen krog
Oförglömliga smakupplevelser, sublimt utförda men samtidigt med en lekfullhet som förför oss. Oaxen krog har förmågan att identifiera råvarornas särart och själ och sedan presentera dem vackert och smakfullt på en tallrik. Att lämna stadens larm för att träda in i detta matparadis är en resa vi rekommenderar – nej påbjuder – för alla som är det minsta intresserade av hur Sverige smakar våren 2014.
Årets Internationella Gästdrake:
Oaxen Slip