Guide för att välja rätt vinglas
Jag var på lyxiga Operakällaren i Stockholm för att fira deras nya glasservis, gjord av fantastiska Erika Lagerbielke på Orrefors. Det fick mig att tänka på hur jag själv valt, och ibland valt fel, när jag köpt nya vinglas. Så här kommer mina bästa tips för vad du kan tänka på när du ska välja vinglas!
En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja vinglas är vad du trivs med bäst. Även om trenden säger att du SKA dricka mousserande ur vinglas, alltså inte höga flöjt- eller låga coupeglas, så kanske det är just det glaset som gör dig lycklig och får dig att tycka att: Detta är höjden av lyx! I så fall ska du så klart ha sådana glas.
Att glasen går in i dina skåp, kan diskas i maskin och eventuellt funkar till både vita och röda viner, är andra saker att ta i beaktande. En lista på grejer att tänka på när du väljer glas finns längst ner i artikeln.
Erika Lagerbielkes nya glasservis för Operakällaren är prick tvärtom från hur jag tänker mig ett lämpligt glas för mitt hem. Stjälken är mycket hög och vacker och står på en liten platt fot. Kuporna är generösa och tar gott om plats. Detta är också glas designat för ett av Sveriges tjusigaste etablissemang!
– Miljön på Operakällaren kräver en glasservis som tar plats, säger Erika Lagerbielke och fortsätter:
– Det är också en sådan restaurang där allt sker lugnt och diskret. Jag behövde inte ta hänsyn till om glasen lätt tippar omkull till exempel.
Att dricka ur de här glasen är en ren fröjd! Men det betyder inte att jag vill ha dem i mitt hem. Här hemma har jag gått från lite olika glas (i fel form) till att hamna i Erika Lagerbielkes serie för Orrefors som heter More. Det är för mig vinglasens vinglas. Klassiskt i formen och perfekt för både röda och vita viner. Ja och mina härliga vinsnobbar till vänner får så klart även bubbel i dessa glas.
Några felköp jag gjort
Några felköp jag gjort: Jag tyckte att Iittalas glas Essence formgivna av Alfredo Häberli, var så himla snygga när de kom. Ja i rätt miljö är de fortfarande helt fantastiskt vackra. Jag hade inte riktigt plats för det som gör Essence champagneglas så snygga, det vill säga väldigt långa stjälkar och avlånga kupor. Så jag köpte de lägre, fulare Iittala Senta, av samma Häberli, också med aningens kantig kupa men med en fot så stor att glaset knappt går att tippa omkull.
Jag är en förutseende människa så jag köpte på mig en enorm mängd Senta-glas i tron att många skulle gå sönder i disken. Det gör de också. Men jag har fortfarande så många kvar att jag inte nänns köpa några nya. Såvida jag inte säljer dessa? Glasen är fel för mig på grund av fel form, inte tillräckligt festliga och de passar tyvärr inte med det porslin jag använder ”till fin”.
På 90-talet då jag just fått mitt första riktiga hem fanns det två trender som jag turligt nog hoppade över. Den ena var gigantiska vinglas. De passade perfekt till de handfatsstora tallrikarna och besticken för jättar som också var inne på 90-talet. Stackars alla som jobbade på restaurang då! Den andra trenden var glas i återanvänt glas. Lite gröna i färgen och alltid väldigt tunga och tjocka. Inte goddruckna. Gärna också dessa i gigantiska proportioner.
Vill du ha ett glas stort som ett akvarium så ska du så klart ha det! Även om du kanske bara får plats med två stycken så kan du ha dem för ett glas med bästisen på balkongen till exempel (men bara ETT glas). Innan du bestämmer dig kanske du ska tänka igenom vad för slags glas du tycker är härligast att dricka ur och att hålla i. Passa på när du besöker vänner och olika krogar. Sedan kan du fundera på om det glaset passar ihop med din servis och så vidare.
10 saker att tänka på när du väljer vinglas
- Ska de gå att köra i diskmaskin?
- Ryms de i dina skåp?
- Ryms de i din diskmaskin?
- Får de vara ”tippiga” eller måste de stå stadigt?
- Ska de fungera till flera sorters vin?
- Hur ”känsliga” får de vara?
- Hur mycket får de kosta?
- Passar de till min servis?
- Vilken storlek på vinglas gillar jag bäst?
- Hur många vinglas behöver jag köpa?