Grattis på våffeldagen – recept på frasvåfflor
I dag firar vi en av årets viktigaste dagar: Våffeldagen. Jag är inte emot våffelmix utan har gärna ett paket på lut, men visst är det ÄNNU godare med hemgjord våffelsmet. Här är mitt bästa recept på frasvåfflor.
Gå till receptNär jag var riktigt liten, före fem års ålder, var min stående önskan att få våfflor när jag hälsade på hos min farmor Gerda. Hon skämde bort mig och jag fick alltid det jag önskade mig. Detta resulterade i att jag en gång drack en hel kanna kaffegrädde, men oftast ledde det bara till att jag fick äta hennes underbara frasvåfflor.
Nu gör jag våfflor i mitt fina dubbla Åviken-järn som jag fick av kollegorna på Allt om Mat när vi nyligen skaffat stuga. En stuga är perfekt för våffelgräddning. Dels kan vi grädda ute på altanen på sommaren, och nu på själva Våffeldagen kan jag stå i köket men precis intill ett stort fönster så att jag slipper trigga i gång brandvarnaren.
Topping till våfflorna
Jag var nyligen i Norge och åt våfflor med brunost. Jag kan berätta att det var första gången jag förstod mig på brunost, men inte slår det ju ändå vispad grädde och sylt! Och sylten får gärna vara hallon, eller jordgubb. Maken ska ha hjortronsylt. Det är ju som att svära i kyrkan, att komma från Norrbotten och inte hylla det svårplockade gula bäret. Men nej! Jag kan aldrig tycka att det slår den syrliga hallonsylten.
Visst blir jag glad om jag får en salt våffla med rom, smetana och rödlök, men jag väljer alltid råraka till just detta om jag ska laga själv. Till mina våfflor blir det alltid sylt och grädde. Till detta dricker jag kaffe. I dag blev det lite grädde kvar. Goda utsikter för en Irish Coffee småning om alltså.
Recept på Irish Coffee
Dryckestips till våfflor
För bra tips på vad ni ska dricka till era nygräddade våfflor kan ni kolla in bästa vinsajten och podden:
Dos Gardenias dryckestips till våfflor
Våfflor – egen våffelsmet
Utrustning
- Våffeljärn
Ingredienser
- 250 gram smör
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 6 dl mjölk (3 %)
Instruktioner
- Smält smöret och låt svalna.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
- Vispa i mjölken och sedan det smälta smöret.
- Pensla eventuellt första laggen med smält smör. Grädda ca 1 dl smet åt gången tills våfflan fått fin färg.
- Servera våfflorna med sylt och vispad grädde.