Godaste våfflan finns på Wienercaféet
Per Bäckström känner vi igen från programmet ”Dessertmästarna” där han kom trea 2013. Nu driver han Wienercaféet i Stockholm, efter Daniel Lindeberg. Där gör han de godaste, lyxigaste våfflorna jag någonsin ätit!
Hans uppdrag var att hitta på en våffla som skulle passa perfekt tillsammans med ett glas rosé (Perfect Day), men vinet får ursäkta. Jag glömde helt bort det när den makalösa våfflan kom in.
Våfflan serveras från och med nu på Wienercaféet i Stockholm och är av belgisk typ, det vill säga med jäst i smeten och en fastare konsistens. En våffla och ett glas rosé går på 155 kronor och säljs hela mars månad. Missa den inte!!
När Per Bäckström pratar om det han gjort och gör förstår man direkt att han brinner för sitt jobb. Han har ett favoritbär: hallon (Wooop!), och tycker att kiwi inte har något i bakverk att göra. Jag vill också nämna att han älskar smörgåstårta! Även om han tyvärr fick ta bort den goda de hade på Wienercaféet på grund av för få sålda bitar. Han skulle gärna ställa upp och göra mera tv.
– Att vara med i ”Dessertmästarna” var en höjdare. Jag framställdes ju som den snälla killen, det var jättekul att se på i efterhand! Jag skulle lätt kunna ställa upp i fler tävlingsprogram.
Till att börja med kommer han att synas som gästdomare i programmet ”Årets Sockerbagare”, där barn tävlar i bakning.
Pers bakverk är så raffinerade och förfinade att jag hejar på att ta sig till Wienercaféet för att avnjuta dem där. Men för den mindre räddhågsna kommer receptet på hans magiskt goda våffla en bit ner. Var beredd på att väga äggulor.
Får du mersmak på hans recept finns den fina boken ”Konditorns bakverk” som hans vän, kocken Martin Lehnberg tagit de snygga bilderna till. Recepten är märkta med en till tre vispar för att markera svårighetsgraden. Per har också skrivit med sin egen mailadress i boken så att man kan fråga honom om recepten. Otroligt bjussigt!
– Jag blev jättebesviken när jag såg boken och ringde upp förlaget och klagade på att det bara var matta bilder på matt papper och så vidare. Efter ett tag ringde förläggaren upp mig och sa att ”Den där skitboken har i alla fall vunnit pris i Årets svenska måltidslitteratur”. Då förstod jag att den nog inte var så ful ändå.
En ny bok är på gång men innehållet är hemligt än så länge.
Varför firar vi våffeldagen den 25 mars?
Den 25 mars firas Våffeldagen i Sverige, en tradition som tros ha uppkommit genom felsägningar av Vårfrudagen som äger rum samma dag. Förr i tiden var våfflan en vanlig rätt på vårkanten då det fanns större tillgång på ägg och mjölk än under vintern.
Recept på den godaste våfflan av Per Bäckström
Våffelsmet (ca 8 våfflor):
100 g smör
4 dl mjölk
2 ägg
½ dl strösocker
½ urskrapad vaniljstång
10 g färsk jäst
½ tsk salt
5 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smör och låt svalna, blanda med mjölken.
2. Tillsätt ägg och socker som du vispar luftigt.
3. Blanda samman alla torra ingredienser i en separat skål.
4. Rör ut jästen i smör och mjölk-blandningen, obs blandningen får ej vara varmare än 37 grader.
5. Blanda med de torra ingredienserna till en smet.
6. Plasta ytan och låt jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar.
7. Ladda ditt våffeljärn (gärna ett våffeljärn gjort för belgiska våfflor) och grädda dem.
Hallongelé:
250 g hallonpuré
25 g strösocker
1 g agar-agar
Gör så här:
1. Värm alla ingredienser under omrörning och koka i 3 minuter.
2. Plasta ytan och låt svalna i kyl.
3. Efter avkylning, stavmixa till slät konsistens.
Gelé med Perfect Day rosévin:
2 ½ dl Perfect Day Rosé
10 st färska hallon
4 st gelatinblad
1-2 msk strösocker
Gör så här:
1. Lägg gelatin i kallt vatten.
2. Blanda Perfect Day Rosé med strösocker, värm till sockret löst sig.
3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner gelatinbladen.
4. Plasta insidan av en avlång form med plastfilm.
5. Lägg hallonen på botten av formen, täck med rosé blandningen och sätt in kylen tills det stelnat.
Jordgubbsbavarois:
200 g jordgubbspuré
50 g pressad citron juice
90 g strösocker
80 g äggulor
2 ½ gelatinblad
250 g grädde
Gör så här:
1. Blötlägg gelatin i kallt vatten.
2. Värm under omrörning äggula, socker och puré till 83 grader eller till första bubblan, krama vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem.
3. Plasta ytan på smeten och låt svalna i kyl till ca 30 grader.
4. Vispa grädden löst och blanda med jordgubbskoket som svalnat.
5. Plasta insidan av en avlång form och fyll med smeten.
6. Sätt i frysen i minst 6 timmar, viktigt att bavaroisen är helt genomfrusen.
Servera våfflan med färska hallon, jordgubbar, röda vinbär och citronmeliss. Pudra våfflorna med florsocker och servera eventuellt med ett glas lite fruktigt rosévin till.