Getostpaj med rostade grönsaker och valnötter
Ibland har man tur. Som när ens chef undrar om man gillar getost och kommer med ett helt kilo! Jag gör en Getostpaj med rostade grönsaker och valnötter som jag toppar med honung. Om du också älskar getost bör du snarast testa det här receptet!
Jag minns första gången jag åt chèvre chaud, alltså varm getost gratinerad med honung på bröd som ligger på en krispig salladsbädd. Det var tidigt 90-tal och jag var på Luleås innekrog med det dagisklingande namnet: Tallkotten.
Vilken kombination! Vilken fest! Alla smaklökar jublade. Och så enkelt sedan. Efter detta blev jag stamkund på Domus delikatessavdelning där de sålde chèvre i lösvikt. Jag kunde köpa en enda skiva och gratinera bara till mig själv. Det var svindyrt minns jag.
Ungefär samtidigt blev balsamvinägern blev stor i Sverige och skulle plötsligt serveras på precis allting. Till och med jordgubbar! Jag skulle aldrig förstöra söta jordgubbar med syrlig vinäger men jag minns att många höll på med sådant. Det fanns liksom inga gränser.
Getostpaj med rostade grönsaker och valnötter, en utökning av Chèvre Chaud
Nu har man sansat sig med balsamvinägern och den varma getosten finns inte längre på exakt varenda meny. Men det är ju fortfarande fantastiskt gott! Den här pajen är liksom bara en utökning av förrätten Chèvre Chaud. Ett recept som gör att du får äta dig mätt på bara getost med honung och valnötter. Sicken vinst! Servera gärna en krispig sallad till med hög syra i vinägretten.
Tips på drink före maten
Vi tar en julsmakande drink före maten, Malins bubbliga glöggdrink, men i dag har jag bara röd glögg och inga apelsiner hemma, så det blir en röd drink på Pluras glögg, GW:s bubbel och en bit äppelskal. Det visar sig fungera utmärkt! Bubblet, en crémant på 100% Chardonnay passar även finemang till pajen. Är du nyfiken säljs det för 109 kronor flaskan i Systembolagets beställningssortiment.
Getostpaj med rostade grönsaker och valnötter
Utrustning
- Ugnsfast form
- Pajform gärna med höga kanter.
- En bit aluminiumfolie
Ingredienser
Pajskal:
- 125 gram smör
- 3 dl mjöl
- 2 krm salt
- 2 msk vatten kallt
Fyllning:
- 2 röd paprika strimlad
- 1 gul paprika strimlad
- 1 purjolök skivad
- 2 msk olja
- 0,5 tsk salt
- 350 gram getost
- 50 gram valnötter
- 0,5 dl honung
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda ihop mjöl, smör, vatten och salt till en pajdeg. Tryck ut degen i formen och ställ kallt i minst 30 min.
- Blanda strimlad paprika och purjo med olja och salt i en ugnsfast form. Rosta i minst 30 min tills grönsakerna fått fin färg och släppt ifrån sig den mesta vätskan.
- Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet på 225 grader i 10 min eller tills det fått lite färg.
- Bred ut paprikablandningen i pajskalet.
- Skiva getosten och lägg ovanpå. Strö över valnötter.
- Smält honungen i mikro några sekunder och ringla sedan över ost och nötter.
- Grädda i ugnen i ungefär 7 min. Håll god koll för nötterna bränns snabbt. Lägg på en bit folie när du tycker att pajen fått fin färg och fortsätt grädda minst 10 min.