Gabagool – italienare med smak av Sopranos
Jag äter presslunch på nya restaurangen Gabagool i Östermalmshallen som öppnar den 11 april. Det är krögaren Elias Karroum som driver bland annat Beirut Café som står bakom krogen och delin.

Här serveras focaccia och pasta på lunchen och förrätter, pasta och någon kötträtt till middag. De öppnar redan 9.30 när hallen öppnar. Krogen har två olika delar. Man kan välja att sitta i den yttre lokalen med fönster ut mot Humlegårdsgatan eller den inre med utsikt in i den vackra Östermalmshallen.

Namnet Gabagool kommer från Sopranos
Namnet Gabagool är hämtat från Sopranos, precis som namnen på deras focaccia. Gabagool är ett accentuerat uttal av capicola, en typ av italienskt lätttorkat fläsk, som italienare i USA ofta kallar gabagool.

Gabagool serverar åtta pastarätter och åtta focaccia på lunchen, också de med namn från Sopranos. På kvällens á la carte-meny finns förrätter, pasta och någon kötträtt. Vi får testa tre pastarätter varav pomodoro var den solklara vinnaren. Pesto och ragù skulle må bra av mer tryck i smakerna.

Pratstund med krögaren Elias Karroum
Krögaren Elias Karroum är känd för bland annat Beirut Café. Nu har han flera nya satsningar på gång och jag fick en liten pratstund med honom.

Varför blev det italienskt?
– Det är en bra fråga. Vi har redan krogen Un Poco på Karlavägen, jag har jobbat som kock på en italiensk restaurang, jag har varit mycket i Italien och min bästa vän är från Italien. Så det känns naturligt. Men vi driver också franskt och libanesiskt. Vi har faktiskt sex olika koncept i dag.
Har din italienska vän fått smaka på menyn?
– Nej ni är faktiskt de första som äter här. Därför kan det verka lite förvirrat och nervöst i köket i dag. Ni är våra försökskaniner, skrattar han.
Ni har också flyttat anrika Beirut Café hit till Östermalmshallen. Hur funkade flytten?
– Mycket bra! Beirut Café har vi haft i 16 år och det har blivit något av en institution. Flytten från Engelbrektsgatan till Östermalmshallen blev jättebra. Vi kände att vi var färdiga med att vara på den adressen, lite i skymundan. Vi hade bra rykte som drog dit både vanligt folk och kändisar, men tiderna förändras och nu vill vi vara här där det är mycket folk i farten.

Svensk husman en trappa upp hos Hedvig
Om en månad öppnar också krogen Hedvig en trappa upp från Gabagool. Där ska ni servera svensk husmanskost. Vad har du för favoriter i det svenska köket?
– Stekt fläsk med löksås! Och fläsklägg med rotmos. Kanske inte vad man tror om krögaren bakom Beirut Café, men så är det.
Kommer ni att ha min favorit biff a la Lindström på menyn?
– Inte från början. Säkert kommer vi att servera rätten på lunchen men den finns inte med i menyn från start. Där uppe kommer vi att öppna för lunch klockan 11.00.
Bland alla dina koncept, finns det ett som du brinner extra mycket för?
– Alltså… Beirut Café är ju min bäbis!

Gabagool, Östermalms Saluhall (ingång Humlegårdsgatan 3) öppnar den 11 april.