Friibergh – när du vill vara någon annan för en stund
Den här mörka tiden på året brukar vi försöka boka in en resa. I år blir det att stanna i Sverige så vi lägger krutet på en weekend hos Friiberghs Herrgård med lyxigt boende, fyrarrättersmiddag och spa.
Friibergh ligger i Örsundsbro, en timme och tjugo minuter från vår stuga i Uppland och cirka en timme från vår lägenhet i Sickla i Stockholm. När vi sätter oss i bilen ska just stormen Malik dra in över Sverige. Snöglopp och blåst gör att vi längtar extra mycket till afternoon tea, brasa och bastu.
En weekend här på Friibergh börjar med att vi får nycklar till vår svit Solstrimman och en genomgång av hur allt fungerar av en mycket vänlig och välkomnande kvinna. Vi bär med oss väskorna till Sjövillan där de har tre sviter. Vi bor på bottenplan i rummet Solstrimman med egen altan och utsikt mot Mälaren.
Stort rum med skumpa på kylning
Rummet är ljust och vackert med många fönster. Badrummet är nästan lika stort som sovrummet med skön golvvärme, badkar, dusch, badrockar och tofflor. På skrivbordet står redan en liten flaska André Clouet Grande Réserve på kylning.
Vi bestämmer oss för att vänta med champagne och gå raka spåret till afternoon tea. Här är det sötsaker som gäller. Det enda salta som serveras är några mycket goda tunnbrödsrullar med färskostcrème i. Supergoda små scones är också ganska salta och underbara med clotted cream och sylt. I övrigt är det massor av bakverk och desserter i minivarianter som gör att du kan testa det mesta utan att bli övermätt.
Avslappnad herrgårds-feeling på Friibergh
Hela Fribergh är inrett i olika mindre rum och salar med mysiga fåtöljer, stora mattor och sittgrupper som ger ett ledigt och skönt intryck. Absolut inte stelt! Och även i dessa tider när födelsedagsfirande familjer endast får sitta åtta personer vid ett bord, löses det enkelt med ett litet bord med sköna fåtöljer precis intill.
Man har jobbat mycket med belysningen och lyckats finemang med att få till en välkomnande och mysig stämning. Att sitta här med alla godsaker medan stormen viner utanför är en perfekt verklighetsflykt. Efter te, kaffe och minisemlor kikar vi ner i spa-avdelningen. Här finns bastu, en mycket kall pool och en varm bubbelpool.
Två bastur att välja mellan
På Fribergh kan man bada bastu nere vid sjön och ta ”riktiga” dopp i Mälaren. Men på grund av väder och vind så väljer vi att bada bastu nere i källaren under herrgården. Bastun är perfekt varm, cirka 70 grader, avsvalkningspoolen, som de verkligen trycker hårt på att det är, är sannerligen avsvalkande och bubbelpoolen ger oss välbehövlig massage. När vi kommer ner är vi ensamma här. Men snart nog fylls avdelningen på med fler gäster.
Vi som bor i ett hus en bit bort funderar på logistiken. Ingen av oss har lust att gå dit i morgonrock, vilket vi senare ser att alla som bor i själva herrgårdsbyggnaden gör. Vi inser att man måste ta på sig kläderna längst bort i spaet och sedan traska genom den blöta anläggningen innan vi når våra skor som står precis utanför.
Antingen får jag stoppa ner genomblöta strumpbyxor i mina fodrade vinterskor, eller gå ut i trosorna och klä på underkroppen vid skogränsen. Jag väljer det senare. Men här vill jag ändå tipsa Friberghs Herrgård om att de kunde ha lånetofflor inne i omklädningsrummen. Alla kanske inte vill bjussa på sig själv?
Men var ska vi spela yatzy?
Efter bastu och bad så går vi tillbaka till rummet, fixar till oss och poppar champagnen. I vårt rum finns två sköna fåtöljer – i varsitt hörn. Här hade vi gärna suttit intill varandra i varsin fåtölj, med ett bord emellan. Det fattas sannerligen inte plats! På sommaren sitter man förstås på altanen med den vackra utsikten och skålar. Men nu får vi sitta i sängen.
Jag tänker att man bokar en svit och då vill man ju hänga där en del också? Vi har med oss yatzy och högtalare. Men eftersom det inte finns någon sittgrupp blir det liksom mera sängläge för hela slanten. Och nog är det härligt att dricka skumpa i sängen. Men ändå.
När skumpan är slut går vi upp till herrgården igen. Snön viner och det klafsar under skorna. Skitväder! Inne brinner låtsasljus och låtsasbrasa välkomnande och vi tar plats i djupa skinnmöbler framför en timrad vägg som påminner om skidstuga. Här innanför finns en liten bar.
Fyrarättersmiddag ingår i Lyxpaketet
Middagen som ingår i Lyxpaketet är en fyrarätters. Att ta vinpaketet till går på 425 kronor. I restaurangen har de dukat upp för större sällskap i den första delen. Alla par är satta i den inre delen av lokalen. Mysigt och trevligt ordnat.
Första rätten är en skaldjurssoppa med torsk och serranoskinka. Soppan är som en hummerbisque, mustig och underbart värmande, gräddig soppa som jag skulle kunnat slicka tallriken för. Men jag avhåller mig. Till detta en fatig Chablis som passar fint.
Varmrätten är en pärlhöna med rotselleri, morot, mandel och rostad potatis med aioli och mojo rojo. Rotsellerin serveras både stekt och som len crème. Där finns också en salt sky som bryter fint mot den söta crèmen och moroten. En underbar rätt som jag gärna skulle äta igen.
När börjar man gilla riktigt stark ädelost?
Till ostarna serveras Pineau de Charentes. Jag tänkte att nu när jag fyllt femtio år så kommer jag nog att börja gilla starka ostar mer? Men nej. Det har inte hänt. Det får räcka med att jag börjat gilla kolsyra och lakrits tydligen. Desto gladare blir jag när desserten kommer in, helt baserad på min favoritsmak, passionsfrukt.
Passionsfruktdesserten är underbart syrlig och gräddig med både mousse och glass. Kaksmulor, hallon och vit choklad gör den till en vinnar-efterrätt! Till desserten serveras Moscato d’Asti och det passar helt makalöst bra.
Efter denna meny är vi så proppens att vi har lite svårt att andas. Alltså tid för digestif! Vi parkerar oss återigen i de djupa skinnmöblerna och får rom och Fernet-Branca att spjälka maten med. Vi slår oss i slang med ett annat par som vi också haft trevligt tillsammans med under middagen. De firar lite av varje, födelsedag och bröllopsdag. De har varit här två gånger tidigare. Bra betyg!
Två äggrätter på frukostbuffén hos Friibergh
Stormen Malik ska på allvar drabba Uppland och Roslagen denna gråmulna söndag. Vi går upp för att äta frukost och har samma placering i restaurangen som kvällen innan. Frukosten har det mesta man kan önska. Bland annat TVÅ äggrätter. Både en krämig (men väl salt) äggröra och en underbar omelett. Bara det är ju anledning till stjärna i min bok.
Min förhoppning när jag ligger i sängen och drömmer om hotellfrukost är alltid att det ska finnas våfflor eller plättar med sylt och grädde till dessert. Här på Fribergh har man inte det men väl saffranspannkaka. Inte riktigt lika gott men ändå helt bra. Goda prinskorvar, knaprigt bacon, stekt svamp, rostade små tomater och fina uppläggningar är på plussidan. Enda minuset är egentligen lite tråkigt bröd. Men så har jag ju precis slutat jobba i ett surdegsbageri så jag kan ha blivit lite kräsen.
Vi lämnar Friibeghs Herrgård drygt 6000 kronor fattigare men med en upplevelse som vi kan leva på hela våren. Det bästa med Friibergh för mig var den trevliga atmosfären och servicen, middagen, rummet och frukosten. Mina heta tips för att göra upplevelsen ännu bättre är: sittgrupper i alla rummen, samt lånetofflor nere i spaet. Kanske något mer salt till teet också. Till exempel västerbottenspaj.