Friend’s Table – en vegetarisk krog med fantasi
Friend’s Table är en restaurang på Fridhemsgatan i Stockholm. I samma lokaler kan du handla kläder för vuxna och barn som är hållbart producerade, hundleksaker, torkade blommor och en hel del annat.
Så upplyftande att bli bjuden på vegetarisk middag här på Friend’s Table mitt bland alla burgarhak som öppnar, i en till synes aldrig sinande ström. Behövs det verkligen en till, kan jag tänka. Men det gör väl det då. Heja ändå alla som vågar satsa på något helt annat än hamburgare!
I de här lokalerna har det tidigare varit restaurang under namnet Sixten & Frans, och innan dess Grandpa. Friend’s Table ligger i en konceptbutik men jag har som vanligt full fokus på matupplevlesen. Shoppingen lämnar jag till någon annan.
Vann guld i Streetfood SM
Friend’s Table ligger bakom streetfoodkonceptet Hoi Polloi, som vann guld i årets upplaga av Streetfood SM i kategorin vegetarisk/vegansk, så självklart är jag nyfiken på deras mat. Här pratar man inte mest om att det är en vegetarisk restaurang utan fokus ligger på att maten ska vara god.
Det är den också! Om än något ojämn. Vår första rätt är också den godaste. En mörkgrön bao med krispig slaw och karamelliserad blomkål i. Brödet är proppfullt så att äta med händerna är inte ett alternativ när en försöker behålla läppstiftet på. Så mycket smak i ett litet bröd! Jag blir lycklig och börjar fundera på när jag kan komma tillbaka och äta den igen.
En annan god rätt är svampfyllda dumplings med lingonskum på toppen. Vi får också ett spännande birds nest av friterade nudlar med svamp, färskost och tryffelolja. Kul att äta (krunshigt) och rolig idé!
Efter det kommer en förbryllande rätt: en maffig våffla med kanel toppas av en pankopanerad skiva kålrot, lönnsirap, kastanjesmör plus ett till smör med mango och habanero. Det är riktigt sött. Jag hade nog tagit detta för att vara en mäktig dessert. Men förmodligen gillar kocken här sött väldigt mycket.
Desserten är ett underbart inkokt päron med vit chokladmousse. Och här är det ingen tvekan. Det ÄR en efterrätt. Över huvud taget är rätterna välkomponerade och roliga. Kanske kunde kocken dra ner på sötman en del, men det är ändå väldigt gott.
Prisklassen är mellan. De små rätterna går på cirka 90–115 kronor, de lite större för mellan 130–140 kronor och desserterna för 95–110 kronor.
Gör ett besök på Friend’s Table
Jag vill rekommendera ett besök här på kvällen för en annorlunda middag. Jag är också sugen på att testa de asiatiska rätter de serverar i baren från klockan 17.00 varje dag. Restaurangen serverar frukost från 7.30 till 11.00 på vardagar under namnet Breakfast with Friends. Du kan äta lunch här måndag till lördag. De har öppet till 22.00 måndag till lördag, söndagar är det stängt.