French Mojito – recept och tips för att lyckas med drinken
Nästan alla tycker om Mojito. Den är fräsch med härlig smak av mynta och har fin balans mellan syra och sötma. Här är receptet på en variant, French Mojito där vi byter vi ut rom mot cognac. Jag väljer att muddla i shaker då jag är rädd om mina nya glas.
Har du kraftiga highball-glas eller tumblers kan du muddla direkt i glaset. Men då jag just fått mina nya fina stjälk- och fotlösa More från Orrefors, design Erika Lagerbielke, så väljer jag att ta det säkra före det osäkra och använder en shaker i stål.
Myntan ska dock inte krossas till mos, utan ta det varligt även när du muddlar i tålig shaker. Den ska bara ge ifrån sig den fräscha mintiga smaken. Inte beskan som kan bli om du krossar den.
Skräfsig lime för mera juice
Mitt i allt vill jag ge ett tips om lime. De är som bäst när de nästan är som skruttigast, precis innan de blivit hårda som sten. När de blivit lite blekta och brunfläckiga. Då är skalet som tunnast och de släpper ifrån sig mer juice än någonsin! Så släng inte din skruttiga lime. Den där stora glansiga gröna limen gör sig så klart bra på bild (fråga vilken mäklare som helst) men inte är de perfekta när en är ute efter juicen!
French Mojito utan knaster
I flera recept används strösocker, jag hejar på sockerlag, då slipper jag knaster mellan tänderna. I vissa recept skakas drinken med is men det här sättet tycker jag blir bäst. Lime, sockerlag och mynta blandas i shaker, sedan på med cognac, häll upp i glas fyllda med is och toppa upp med lite sodavatten. På det här sättet kan du enkelt göra två drinkar samtidigt också.
Du kan ändå ha myntablad på botten av glaset då det både är snyggt och gott. Bara klappa bladen lätt mellan händerna innan du lägger dem i glaset så släpper de ifrån sig mycket mera smak. På med is, krossad eller hel är en smaksak, eller en fråga om att äga en iskrossare, häll i drinken och garnera med limeskivor och en kvist mynta. Voilá! C’est un mojito français. Santé!
French Mojito
Ingredienser
- 3 cl pressad lime
- 3 cl sockerlag lika delar socker och vatten
- 10 myntablad
- 4 cl cognac
- sodavatten
- limeskivor
Instruktioner
- Häll pressad lime och sockerlag i en shaker.
- Lägg i myntablad som du klappat mellan händerna. Muddla varsamt.
- Tillsätt cognac och rör om.
- Bottna två glas med "klappade" myntablad, fyll upp med is. Häll i drinken, toppa upp med sodavatten och garnera med myntakvist och limeskivor.