Finn din favorit på franska ostdagarna på Brasserie Balzac
Hela vecka 13, den som börjar med 27 mars, serverar Brasserie Balzac på Odengatan i Stockholm, franska ostar på längden och tvären. Ostarna matchas med viner från samma regioner och det finns en större och en mindre servering att välja på.
Den större serveringen innehåller tio ostar och kostar 390 kronor, den mindre på fem starkostar 225 kronor. Dryckespaketet på fem viner går på 225 kronor, men vill du ha med Rivesaltes från 1966 får du punga ut med 330 kronor. Du kan också välja att bara sippa på ett och samma vin till din ostfest.
Ostarna är specialimporterade från Frankrike men det är sorter som finns att få tag på i de flesta butiker med bra ostdisk. Därför är det här är ett perfekt tillfälle att klura ut vilka ostar som är dina favoriter. Och vad du tycker är godast att dricka till. Här matchas osten med vita viner från samma distrikt och det finns ofta en anledning till att just dessa passar så bra ihop.
Vill du matcha själv? Här är fem superkombinationer!
Jag visste redan att jag älskar comté och morbier. Den nya favoriten var dock brillat savarin tillsammans med… just det – champagne! Vad kan gå fel?
Passa på att hitta din favoritkombination och lyssna framför allt till Bogdan Monciu när han talar sig varm för både ostarna och vinerna. Han har lovat att han ska lägga gott om tid på de gäster som kommer för att käka sig igenom ”Tour de France des fromages”. En trevlig grej att göra på väg hem från jobbet innan ni äter middag, eller efter en lättare middag på stan. Eller – ost och vin passar väl egentligen när som helst?