Fibbla inte med klassikerna!
Eller, fibbla i alla fall med respekt.
Det är en fin linje mellan att göra någon fint, gott och nyskapande (cross-over), och att förstöra en redan fulländad rätt.
När det kommer till räkmackor och toast skagen är jag oerhört konservativ. Så till den milda grad att jag undanber mig mörkt grovt bröd till exempel.
I går var jag på konsert och middag på Katalin i Uppsala. Sällskapet var det bästa, Trummor och Orgel skulle spela, så det gjorde inte så mycket att servicen var minst sagt brysk.
Däremot frågade jag om man till min skagen kunde byta ut det ”mörka hembakade brödet” mot det ljusa av surdeg som serverades till ungersk gulyás. Nix det gick inte. Ja det var ju inte hela världen. Men brödet visade sig vara en tjock svampig skiva vörtbröd. Helt klart köpes. Det är jättesött och kryddigt och passar mycket dåligt till skagenröran – som förresten var toppen!
Så många restaurang- och caféägare vill få mig att äta räkor på danskt rågbröd. Men där vill jag nu sätta ner foten! Sluta genast. Det finns ju inget godare än en smörstekt toast till skagen. Om jag vill vara nyttig äter jag förmodligen inte toast skagen ändå. Jag tycker åtminstone att man borde få välja? Detsamma gäller räkmackor.
Jag tar gärna emot tips om var man äter den bästa räkmackan!
Hittills tycker jag nog att den ändå hyfsat nydanande på Gondolen är ganska oslagbar. Men jag kan ha fel!
kan rekommendera räkmackorna på Gustav III.s café på Kungliga Operan i Stockholm.Ljust bröd och massor med räkor! De på Göteborgsoperan är inte heller dumma. Dock på mörkt bröd, som jag föredrar, men servicen är så bra så jag skulle tro att de är villiga att byta till ljust bröd. Massor med räkor även där och med pepparrotsmajonnäs till. Smarrigt gott!
Tack för bra tips!