Färdig bearnaisesås – test och vinnare
Nu när vi bor i vår stuga består våra middagar nästan alltid av något vi grillar och serverar tillsammans med sallad och sås. Min favoritsås är bearnaise. Vi har testat de sorters färdig bearnaise vi fått tag på här i Uppland och det är ganska många. Vi har hittat en vinnare!
Vissa (läs: min man Tomas) ledsnar tydligen efter några månader med bearnaisesås till middag. Jag tröttnar icket! Jag tänker: vad är godast? Jo bea. Då tar vi det. I dag igen. Nå nu har vi spätt ut beaförrådet med diverse peppar-, och ostsåser. Faktum kvarstår. Bearnaisesås slår det mesta.
OBS! Färdig bearnaisesås inte riktig bea
Innan ni kastar er på kommentarsfältet: JAG VET! Detta vi köper på burk i kyldisken är inte riktig bearnaise. Nej för hur skulle det gå till? En sås som består av 99% smör kan du ju inte förvara kallt, äta direkt ur burken och klicka på diverse rätter hur lätt som helst. Nej detta är en så kallad emulsion gjord på olja och ägg, som majonnäs.
Men här kan vi väl stanna upp och fundera över alla dessa som blir provocerade över olika namn på mat? När jag dryftade detta för många år sedan, då den färdiga ”bearnaisesåsen” var relativt ny, blev det en sjujäklarns lång tråd på facebook där flera kloka personer hävdade att den inte borde få heta bearnaisesås utan producenterna borde kalla den för det den egentligen är – en emulsion.
Precis som med de helt köttfria produkter som ändå heter något i stil med bönburgare, blomkåls-wings eller sojakorv tycker jag att namnet är en hjälp för oss konsumenter. Vi fattar direkt vad produkten är tänkt för och hur det är meningen att vi ska äta den. Jag kan faktiskt inte förstå vad det är som provocerar så? Och då är jag ändå väldigt lättprovocerad!
Låt oss kalla den ”Färdig bearnaisesås” eller ”köpes-bea”
Nå, jag kommer att kalla det jag pratar om nu för färdig bearnaisesås alternativt köpes-bea. För mig har den färdiga såsen underlättat något helt ofantligt! Vi bor i stugan nu och de första månaderna var vi helt utan rinnande vatten. Då blir man plötsligt väldigt diskeffektiv, och vi lagar som sagt det mesta på grillen sedan dess. Superbt för den som skyr disk!
I början av av vår vistelse i stugan äter vi mest Erik’s Köpes-bea Men vi provar också Lomander, Rydbergs, Jurekogs, Icas, Garants, Favorits, Jesses, Mannerströms och till och med Kosterfiskarns bearnaisesås.
De flesta av dessa får faktiskt helt godkänt i vårt helt ovetenskapliga smaktest. Vi testar dem inte mot varandra utan vi äter upp en burk i taget och bara jämför med nästa burk. Så det är alltså inget riktigt korrekt test.
Många såser smakar helt ok
Jag köper inte Rydbergs och Jesses färdiga bearnaisesås igen, men alla andra smakar faktiskt helt ok. Erik’s är en riktigt trotjänare här hemma och vi har gärna flera av hans såser på lut i kylen. Denna sommar har hans parmesansås varit helt perfekt när vi bara grillat grönsaker till förrätt. Hans bearnaise håller också stilen. Mild och god med fin färg.
Men allra bäst just nu tycker vi om Jureskogs bearnaisesås. Jag såg i ett ”riktigt” test att han fått sämst betyg! Hm, förmodligen av någon som inte levt på Erik’s en hel sommar!? Här gillar vi den skarpt tack vare lite extra syra från vinäger och riktigt bra dragonsmak. Där tycker jag att fler kan dra på lite! Det är ju ändå den man är ute efter?
Göra egen bea – här är recept och tips
En av anledningarna till att jag gärna och ofta äter färdig bearnaisesås är att jag slipper se hur otroligt stor del smör som ska ner i såsen, en annan är att den inte alls är lika god som hemmagjord så jag äter inte ens hälften så mycket. Vill du ändå göra din egen har jag ett recept på enkel bearnaisesås här.