Ett besök på Yasuragi med Teppanyaki-middag
Efter ganska enträget tjatande fick jag ett presentkort på Yasuragi i Hasseludden utanför Stockholm av min man. I helgen tog vi oss dit på ett söndagspaket med hotellnatt, bad och teppanyaki.
Då vi såg trängseln på parkeringen fick jag lite panikkänslor. Hur mycket folk kommer att trängas i de varma baden och i omklädningsrummen och hur mycket avslappning blir det då?
Tack och lov är det så stort att man inte alls märkte av någon trängsel, vare sig i bad eller i restaurangen. Det kändes tvärtom rätt ödsligt, på ett skönt sätt.
De har byggt ut med ännu fler utebassänger sedan jag var där senast, för minst 5 år sedan. Skönt! Att ligga i varmt vatten med huvudet i friska luften och titta ut över ett soligt Nacka känns helt toppen. Vi hasade runt i den yukata (morgonrock) man får vid ankomst och åt frukt och drack ”specialte” som luktade glögg. Hela poängen med Yasuragi är att man ska finna inre ro och harmoni. Det är ganska tyst för det mesta och folk tassar runt i tofflor och bär en korg med sina badkläder och handdukar. Det ser rätt fint ut att vi alla har likadana kläder. Om man skulle störas av skrikiga färger så har Yasuragi även löst detta genom att dela ut svarta badkläder till alla gäster.
Middagen i Teppanyaki-restaurangen var det jag såg fram emot mest. På japanska betyder teppan häll och yaki grilla. Varje bord rymmer åtta gäster, ett stort stekbord och en kock. Man sitter runt stekbordet och får se hur allt lagas framför en. Roligast är förstås flambering då det brinner rejält och värmer som tusan.
Vi åt åtta rätter och jag var så mätt att jag inte ens fick i mig den lilla sakesorbeten man fick till dessert. Av alla rätterna var det några som stack ut som magiskt goda!
En pilgrimsmussla i skivor halstrades på ena sidan och fick ligga i yuzu-marinad. På den en lite rökt paprikacreme. Den absolut godaste rätten var en norirulle med ris, fänkål och dill, som halstrades, toppades med lite tryffelmajonnäs och så fick man nystekta bitar av hummerstjärt till. Ooooh så gott!!! De hade också gjort en makalöst god teriyakisås med lingon i! Den fick man till lammfilé, stekt till perfektion, och vitlöksklyftor som marinerat i mirin och soja sedan 2011.
På grund av eller tack vare all mindfullness som sprider sig här på Yasuragi känns det helt fel att sitta och grejsa med mobilen, så matbilderna uteblev. Jag kom inte ens ihåg att fota våra raw food-snacks som vi åt på rummet. Det är precis så av- och bortkopplad man blir där ute på Hasseludden!
Det är inte billigt att vara på Yasuragi. För oss två kostade hotellnatten, middagen, några raw food-snacks, två glas vin och två drinkar och badet ganska precis 4000 kronor.
Inget man gör varje helg alltså, men när vi satt på bussen och summerade upplevelsen i morse kom vi ändå fram till att det kändes prisvärt. Mycket tack vare den jättefina frukosten! Som i dag intogs med utsikt över ett väldigt snöigt landskap. Ändå fint!
Åh Malin, då missade vi varandra med en vecka. Jag var där förra söndag-måndag med ett kompisgäng. Du beskriver det hela precis som jag uppfattade det – till och med om vilka rätter som var godast. Fast jag orkade desserten! Kram, Gunilla
Gunilla!
Det var då tusan! Hade så klart varit ändå trevligare om jag stött på dig där. Men skönt att höra att vi tyckte lika. Skulle gärna göra om det snart. 🙂
Kram!