Enklaste receptet på godaste vinbärssylten!
Hallon är mitt favoritbär, smakmässigt. Men vinbär… Finns det ett bättre bär? Lättanvända, syrliga små pärlor som en kan plocka nävvis av utan att stå som böjd en ostkrok i någon myggig myrmark. Här är mitt bästa recept på vinbärssylt!
Sugen på en smarrig kaka? testa mitt recept på Snabb och enkel vinbärskaka
Vi har tre egna vinbärsbuskar men de är ganska låga, så bäst är att få plocka vinbär hos grannen Sture som har stora fina buskar där jag kan stå raklång och bara ta för mig av bärskatten.
Skillnaden på marmelad och sylt?
Jag har kollat och sökt efter svar på denna eviga fråga som tycks ha många olika svar. Sylt är ibland beskriven som lösare i konsistensen än marmelad därför att man förr bara gjorde marmelad på frukt och bär som innehåller mycket pektin. Nu gör vi ju marmelad och sylt på precis allting så du kan bara göra den och kalla den för det du tycker passar bäst!
I år har jag kokat lite saft och gjort desto mera vinbärssylt. Det går en hel del sylt hos oss på helgerna när man får käka långfrukost. Den godaste jag gjort var med vanilj i. Jag använde bourbon-vaniljstänger, men nu finns det jättebra ekologiskt vaniljpulver från Urtekram också som jag verkligen kan rekommendera.
Eftersom det skiljer sig på hur mycket pektin bären innehåller (och jag redan råkat göra stenhård marmelad en gång) så tar jag aldrig 50/50 av syltsocker och vinbär utan alltid mindre syltsocker. Hellre för rinning sylt än en du måste hacka ur burken resonerar jag.
Rödavinbärssylt med vanilj
Ingredienser
- 1 liter röda vinbär
- 1/2 dl vatten
- 500 gram syltsocker
- 200 gram strösocker
- 1 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver, gärna Urtekrams
Instruktioner
- Koka bären med lite vatten tills de blivit något mosiga, ca 20 minuter.
- Tillsätt syltsocker, strösocker och vanilj. Koka ytterligare 20 minuter.
- Mixa sylten slät med stavmixer.
- Häll upp på väl rengjorda burkar.
Så där! Nu kan du njuta av skörden hela hösten och vintern. Då kanske en också kan komma ihåg hur glad och nöjd en var just när en stod i solen och plockade de där bären hos grannen!
skulle nog ge den här sylten 6 stjärnor om det gått.
Alt för mycket socker. Föredrar rinningare sylt. Kan m fördel utesluta vaniljen.
Hej Lisbeth!
Det är ju lite olika med både smak, bär och pektin så det går så klart bra att använda mindre syltsocker för rinnigare marmelad. Jag älskar vanilj men den är lätt att utesluta.
Malin
Enkla och smidiga recept är vad jag älskar, detta receptet var kanon, det går lika bra att låta bli att mixa om man vill ha sylten lite mer som rårörd vinbärssylt 😊
Tack för din trevliga kommentar!
Vad kul att du gillar receptet!
Lätt recept, blev mellanting mellan sylt och marmelad. Jättegod, både till rulltårta scones.
Härligt att höra! Tack för tips på att sätta den i en rulltårta!
Malin
Äntligen ett jättebra recept p röda vinbär ist f att bara göra saft el gelé.
Supergott!
Härligt att höra att du gillar sylten/marmeladen. Åt den på rostat bröd med smör och ost i morse. Mums!
Hej. Undrar om man kan frysa sylten? Mvh Anette
Hej Anette!
Visst går den att frysa, men även utan frys så håller den ju minst ett år i tät burk. Förmodligen två år!
För att kunna veta hur många burkar eller stor burk som behövs, är det lite egendomligt att utelämna i receptet hur många liter färdig sylt det blir. Bilden med alla syltburkarna säger ingenting om hur många liter färdig sylt det blir.
Hej Magnus! Det har du helt rätt i, jag ska ordna detta genast. Räkna med att det blir ca 1,5 liter färdig sylt.
Nu ser jag att det står där men har hamnat under Portioner. Jag ska förtydliga. Tack för påpekandet!
Malin
Har någon testat att göra detta recept med svarta vinbär, blev det gott?
Hej!
Jag har gjort den på både röda och svarta vinbär och den blir jättegod med båda. Testa gärna och återkom med vad du tycker?
Malin
Hej!
Måste man förvarar marmeladen i kylen!
Hej!
Du behöver inte ha den i kylen förrän du öppnat burken. den håller minst 2 år i skafferi. Men så snart du öppnat den är det bäst att förvara i kylen.
Hej! Mitt bärår är kanon och i helgen blir det storkok på flera av dina recept! Skummar du sylterna/marmeladerna något?
Hej! Vad kul att du fått så mycket bär och att du använder mina recept! Nej jag skummar aldrig sylt eller marmelad. Jag tycker att det blir supert ändå.
Hej Malin och Ni andra!
Jag tycker att receptet på röda vinbär är helt perfekt. – Mycket smakrikt och gott och så får man användning för sina röda vinbär.
Du får fem stjärnor av mig!
Tack Annika!
Det gläder mig verkligen!!
Allt gott!
Malin
Hej, måste man ta bort alla små svarta knoppar på bären?
Nej det gör då inte jag.
Jag tar bort dem på krusbär men där går min gräns!
Malin
God men jag tycker den blev mer som en marmelad än sylt 😊 kommer ta mindre syltsocker nästa gång, men jag tyckte vaniljsockret förhöjde smaken 👍
Alldeles för söt, för våran smak, trots att vi minskade sockermängden.
Aj då så tråkigt!
Vi har nog ganska sura bär för den här har blivit ganska syrlig hos oss.
Alltid tråkigt när det inte blir som man vill, särskilt när det gäller ens egna fina bär.
Malin