Enkelt recept på indisk vegansk linsgryta dhal – daal
I samband med Santa Marias lansering av nya burklock fick jag med ett recept på en extremt enkel variant av dhal, indisk vegansk linsgryta. Jag la till några ingredienser, och fick till en mustig och värmande vegansk rätt – riktig comfort food!
I vanliga fall innehåller dahl, eller daal massor av ingredienser och kryddor men den här enkla varianten visade sig vara en riktig höjdare. Vi lagade den en söndagkväll och hade maten klar på cirka 20 minuter. Dessutom fick vi goda matlådor.
Det är Svenska Kocklandslaget som tagit fram receptet både på curryn och på dhal. För att vara ett så pass enkelt recept blir det en otroligt smakrik gryta som jag inte skulle tveka att bjuda mina vegokompisar på vilken höstkväll som helst! Servera gärna med varma naan som du penslat med (veganskt) smör, färsk koriander och havreyoghurt.
Indisk vegansk linsgryta – dhal
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk rapsolja
- 2 msk curryblandning se separat recept på curry
- 300 g röda linser
- 1 röd paprika strimlad
- 1 röd chili hackad
- 1 burk kokosmjölk 400 g
- 5 dl vatten
- 1/2 tsk salt
- 500 g cocktailtomater delade
- 1 påse bladspenat liten
- 1 msk pressad citron
- koriander
Instruktioner
- Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs i oljan med curry minst 1 minut i kastrull.
- Häll i linser, paprika och chili och fräs ytterligare 2 minuter.
- Häll på kokosmjölk, vatten och salt och koka tills linserna är mjuka, cirka 10 minuter.
- När linserna är lagom mjuka, tillsätt tomater och spenat.
- Smaka av med pressad citron och eventuellt mer salt och peppar. Toppa med färsk koriander.
- Servera grytan med naan, mer koriander och yoghurt.
Perfekt att laga till mina vegovänner! Tack för bra recept!