Enkel middag i juletid!
Just nu kommer många på att det blir flera sammankomster under julledigheten där det tarvas en middag. Men vad ska man bjuda på? Här är några enkla tips!
Här är mitt råd till alla er: Gör det enkelt för er! Alla har förståelse för att tiden innan jul och de få mellandagarna vi har passar bäst för lite avslappnat häng.
Man får hoppas att de flesta får nog av julmat på annat håll så bjud på något helt annat, Italienskt eller asiatiskt kanske? Gärna rätter som kan stå färdiga när gästerna kommer så att alla får umgås och ingen behöver stå i köket och svettas.
Antingen väljer man en enda grej från julbordet och gör fantastiskt goda köttbullar, men istället för rödbetssallad äter man dem klassiskt med potatismos, sås och lingon samt det godaste av allt: egen snabbinlagd gurka! Ett måste till köttbullarna.
Här är recept på mina godaste julköttbullar.
Och här är recept på pressgurka som man måste ha till.
Eller så väljer man att gå i helt motsatt riktning och bjuder på en italiensk vegetarisk auberginegratäng med massor av ost!
Här är recept på Melanzane alla parmegiana
Skulle jag själv fixa middag skulle jag kanske börja med en vit, kall glöggdrink med salta lättfixade tilltugg, parma och fikon till exempel.
Här är receptet på min bubbliga glöggdrink + tips på tilltugg
En värmande enkel soppa är en perfekt middag. Den här morotssoppan med hetta av chili samt juliga smaker av apelsin och ingefära är en modern klassiker!
Recept på min enkla morotssoppa
Till efterrätt blir det smörstekta äpplen med kanelckrunch. Så gott och så enkelt!
Smörstekta äpplen med kanelcrunch
Ingredienser
- 3 röda äpplen gärna Sydtyrolska äpplen
- 2 msk smör
- 2 msk mörk rom Amaretto eller brandy
- 2 msk strösocker
- vaniljglass
- granola gärna med kanel
Instruktioner
- Skär äpplen i bitar. Smält smör i en stekpanna.
- Stek äpple på ganska hög värme. Tillsätt rom, Amaretto eller brandy. Om barn ska äta så bara uteslut alkoholen.
- Tillsätt socker och låt koka in i äpplena ett tag.
- Servera heta äpplen med vaniljglass och färdigköpt granola, gärna med kanelsmak. Om du inte hittar det kan du bara pudra över lite kanel.
Taget! Perfekt med gryta på fredag!