Emporio Barattini – italienska delikatesser i Luleå
I dag den fjärde oktober öppnar Alessandro Barattini officiellt sin delikatessbutik Emporio Barattini med italienska produkter i gallerian Strand på Storgatan i Luleå. En mycket välkommen nyhet! Jag var där när han smygöppnat.
Jag är uppväxt i Luleå och jobbade i nästan tio år på dagstidningen Norrbottens-Kuriren. Där minns jag att jag pratade en massa mat, inte minst med journalisterna Kicki Linna och Birgitta Lindvall Wiik. Detta var på 90-talet och samtalen handlade ofta om italienska rätter och delikatesser.
Balsamicon var en underbar nyhet och den kunde en äta på i princip allt. Och gjorde det också. På min avskedsfika från tidningen serverades fikonklyftor i parmaskinka med sött marsalavin till. YUM! Det är fortfarande väldigt gott.
I Luleå kan jag ibland bli nedslagen av hur många butiker som stänger och eller flyttar ut på jätteindustriområdet Storheden, där en måste ha bil för att ta sig fram. Alessandro Barattini har gjort tvärtom. Han har haft sin affär på Storheden men startar nu en delikatessbutik mitt i Strand-galleria. Tillgänglig för alla. Hurra för det!
Jag kom hem från Emporio Barattini med en bit av favoritosten, taleggio, och pasta med smak av citron. Det jag egentligen ville köpa var den makalöst goda pistaschenötscrémen. Men jag tror inte jag får ta med den som handbagage. Jag tänker att man kan ha den på kakor och i desserter men kanske allra helst – bara äta den direkt ur burken!