Empanadas de Pino – chilenska köttfärspiroger
Empanadas de Pino är supergoda chilenska piroger med fyllning av het köttfärs, kokt ägg, russin och oliver. Det här är mitt recept på de chilenska köttfärspirogerna.
Gå till receptDe här chilenska pirogerna åt jag ofta när jag bodde i Luleå och var stammis på ett litet café där jag åt dem till lunch. Sedan dess har jag längtat mycket efter dem, men först nu tagit tag i att göra ett bra recept. Nu vill jag gärna att du också ska testa dessa läckerheter.
Det är kombinationen av chilihet köttfärs, söta russin, salta oliver och ägg som bara måste testas! Om du inte redan gjort det. Jag blev överförtjust första gången jag åt dem och nu när jag gör dem igen känner jag att den förtjusningen sitter i.
Jag gör mina piroger cirka 15 centimeter i diameter då jag vill ha mycket sovel och lite deg. Plus att jag är ganska slö och inte orkar kavla och baka hur många piroger som helst. Den här fyllningen räcker till åtta piroger.
Degen är dock för 16 stycken så om du enbart vill ha denna fyllning ska du dubbla receptet. Men jag tycker att du ska prova hälften av denna fyllning och hälften med den här supergoda receptet på Fyllning till vegetariska piroger med kronärtskocka, grillad paprika, feta och citron.
Deg till piroger – grundrecept
Empanadas de Pino – chilenska köttfärspiroger
Ingredienser
- hälften av pirogdegen se recept
- 250 gram nötfärs
- 0,5 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olja
- 1 msk ají chilensk chiliblandning eller het chilisås t ex Cholula
- 1 tsk mald spiskummin
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 0,5 dl vatten
- 2 ägg hårdkokta
- 15 svarta oliver, urkärnade hackade
- 1/2 dl russin gärna gula
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
- Lägg russinen i blöt i ett glas vatten.
- Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken i olja. Tillsätt köttfärsen och bryn 3–4 min.
- Blanda i chili och alla kryddor samt vatten och låt puttra ca 10 min. Låt blandningen kallna.
- Skala och skär äggen i 4 klyftor. Häll av vattnet från russinen.
- Dela degen i mitten, sedan i mitten igen och igen så att du har åtta bitar. Rulla dem till bollar.
- Kavla ut bitarna till runda plattor, ca 15 cm i diameter. Lägg köttfärs, äggklyfta, oliver och russin mitt på degplattan. Pensla ena sidans kant med vatten.
- Vik degen över fyllningen. Pressa ihop kanterna och försök att trycka ut all luft. Det är viktigt att pirogen är tät. Försegla genom att pressa kanten med en gaffel.
- Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna på galler.
Testade att göra en laddning av de här och blev väldigt nöjd med resultatet, supergod kombo med sting och lite sötma.
Perfekta att ha i frysen när det ska fixas mat snabbt.
Lite frågetecken för antalet kokta ägg i receptet (-> 3 klyftor/pirog) vilket inte fick plats i mitt försök, men de här kommer jag att göra igen. Tack MatMalin!
Ojojoj! Tack för bra feedback Roffe! Jag är ju känd för min extremt ”speciella” matematik. Den är ofta fel helt enkelt och här är ett exempel på det. Nu har jag ändrat till 2 ägg som delas i 4 klyftor vardera. det ryms som du säger bara en klyfta per pirog så nu ska det stämma bättre nästa gång du lagar dessa. Allt gott så länge och hoppas att du gillar kokta ägg!
Pirogerna är jättegoda och receptet enkelt att följa. Har blivit min favorit. Pröva .
Hej!
Vad kul att höra! Jag måste nog göra dem igen för det är ett tag sedan nu.
Allt gott!
Malin
Hej!
Kan man göra alla moment klara och vänta med gräddningen några timmar? Behöver de vara i kylen då?
Hej Sanna!
Det går utmärkt bra. Eftersom köttfärsen är stekt behöver du inte ha dem i kylen, men du kan ha dem i kylen om du har plats. Tänk på att gräddningstiden kan bli lite längre då.
Malin