Ekologiska gäddvinet får en storasyster
Det ekologiska vinet Brochet Facile Sauvignon Blanc är en succé i Sverige. Nu kommer vinmakaren, Frédéric Brochet med en lyxigare uppföljare, Brocket Réserve Sauvignon Blanc 2014.
Under lunchen på Strandvägen 1 i Stockholm tillsammans med Frédéric Brochet får vi veta en hel del om hans syn på vintillverkning. Att den ska vara ekologisk är helt självklart för honom. Att man har svårt att se ett stort framgångsrikt vinhus som ekologiskt begriper han däremot inte.
– Varför ska det ekologiska alltid vara odlat i liten skala? Helst av någon som brinner för sitt vin, men inte av att få ut det till några kunder. Jag måste ju få det att gå runt och tjäna pengar på mitt vin. Varför skulle det inte gå att odla ekologiskt även i stor skala? undrar han.
Han berättar också anekdoter om namnet Brochet, som betyder gädda, och att det kanske, eventuellt skulle kunna komma från att hans förfäder bosatte sig nära en sjö med väldigt mycket gädda i.
Brochet Réserve görs av druvor från Loiredalen, lagras sex månader i ståltank och kostar 99 kronor på Systembolagets Beställningssortiment, (78967-01).
På Strandvägen 1 har de valt att servera vinet tillsammans med en kalvcarpaccio med chevre, rostade macadamia, honungsvinägrett och krasse. Rätten är helt underbar med det finaste kött, knapriga nötter och fräsch krasse. Omöjligt att inte äta upp hela. Som rätt till vinet är den helt ok, men inte perfekt. Det var däremot skreirätten som kom sedan.
När vi testade vinet till pocherad skrei med löjrom, crème ninon, gröna ärtor och potatispuré satt alla smakerna precis där de skulle.
Om man jämför Brochet Réserve med Brochet Facile så är det ett mer komplext vin med mera toner av tropisk frukt och längre eftersmak. Ett helt bra vin för 99 kronor, men jag kanske ändå gillar lillasystern bäst, tack vare den tydliga syran i vinet. Enkelt och gott!
Det som jag blev mest intresserad var var ett mousserande vin från Loire som de också tillverkar och som jag hoppas få se på Systembolaget snart.