Cognac Ginger Ale – recept på en enkel klassiker
Dagens drinktips är det enklast möjliga. Cognac med ginger ale. Godast blir det om du pressar i lite lime eller citron. Jag har för säkerhets skull satt ihop ett recept på denna klassiska drink.
Jag vet att jag har haft med ginger beer i väldigt många recept. Men här går jag utanför ramarna och slår till med ginger ale! Jag vill ju inte fastna i ett fack. Jag håller på med ett inlägg om skillnaden på drink, cocktail och grogg. Och detta är ju så nära grogg en kan komma. Även om grogg för mig helst bara ska vara spånken och groggvirke.
Min mammas kusin Gullvor berättade att hon i sin ungdom brukade dricka cognac med läsken Portello (enligt Vasa bryggeri kallad ”Norrlands nationaldryck”). Det var innan någon hört talas om ginger ale i Sverige och jag har testat Gullvors drink. Den är inte dum! Den blir lite väl söt men med citron eller lime i och rikligt med is blir den en riktigt god long drink.
Den här är inte helt olik Gullvors drink och när du byter ut ginger beer till ginger ale blir det en snällare mer läskeblaskig drink av det hela och du slipper all eventuell halsbränna som kan komma av stark ingefära.
Namn efter vilken cognac du använder
Just i dag hade jag Martell att blanda med så det blev alltså en Martell Ginger Ale, hade jag tagit Hennessy hade det blivit en Hennessy Ginger Ale. Ja ni fattar conceptet. Men bara för att inte utesluta några märken väljer jag att kalla drinken Cognac Ginger Ale, på samma sätt som vi ibland säger Gin Tonic, medan vissa som är lite mer petiga säger: Bombay Tonic, eller Tanqueray Tonic, så att bartendern vet exakt vad de är ute efter.
Det ska helst vara en ung fruktig cognac, det här är ingen drink som du slösar dina dyraste droppar på. Äger du ingen cognac men har en flaska Eau-De-Vie i barskåpet så fungerar det också bara fint.
Cognac Ginger Ale
Ingredienser
- 6 cl cognac
- ginger ale
- is
- lime eller citron
Instruktioner
- Fyll ett glas med is. Häll i cognac och toppa upp med ginger ale.
- Pressa gärna i lite lime eller citron och garnera ev med en skiva citrusfrukt på kanten.