Chosefritt och välkomnande på Kungsholmens Vinbar
En regnruskig och kolsvart novembereftermiddag drar jag runt med min mor i väntan på att Kungsholmens Vinbar ska öppna. Klockan 16.00 hänger vi på låset. Här är mina tankar om KV i synnerhet och vinbarer i allmänhet.
Det har ju poppat upp en hel del vinbarer i Stockholm den senaste tiden. Vissa av dem satsar stenhårt på naturviner, men inte så mycket på mysfaktor, service och inredning. Andra vill bjuda på en helhetsupplevelse. KV hör till de senare.
Jag tror att tanken med hemsnickrade bänkar i återvunnet trämaterial ska ge känslan av en opretentiös bar. Men istället signalerar de (för mig) att här ska du vara så jämarns intresserad av vinet att du inte ens märker av träsmaken som inträder efter mycket kort sitttid, trots ej benig röv. När det jag ska dricka kostar minst 145 kronor glaset skulle jag ändå uppskatta en skön stol.
Här på KV har de fattat allt detta och lite till. Vi blir direkt välkomnade av Pamela Davis som driver baren. Vi är först på plats och får välja fritt bland alla trevliga bord med klädda sköna stolar och soffor mot väggen. Stället fylls snabbt på och Pamela berättar att det ofta är fullt klockan 17 när alla slutar jobba i kvarteren runt Fleminggatan.
Menyn är lättbegriplig och här serveras även några specialare för kvällen som står på griffeltavla. Jag och mor testar cavan Villa Clara för 99 kronor glaset. Ett utmärkt sätt att jaga bort höstrusket som smattrar mot det stora fönstret. Här inne på Kungsholmens Vinbar är belysningen perfekt för glåmig novemberhy. De spelar lagom hög musik (bra sådan!) och trots många gäster hör jag vad mamma säger.
KV motsats till stroppig vinbar
KV är precis motsatsen till en stroppig vinbar. Jag känner mig välkommen, omhuldad och – kanske viktigast av allt – inte som en idiot. Ja, det finns både cocktailbarer och vinbarer som bjussar en på den ohärliga känslan. Oftast på grund av någon snobb bakom bardisken som har nog med sitt och tycker att jag är helt oviktig. Att jag stör honom i hans viktiga arbete! Att känna sig osynlig är nästan den sämsta känslan. Därför vill jag verkligen slå ett slag för KV! Här visar de att det går finemang att vara proffsig OCH trevlig. Samtidigt.
Pamela Davis berättar att hon öppnade Kungsholmens Vinbar för ganska exakt tio veckor sedan.
– Det har gått fantastiskt bra! Vi har haft fullt sedan starten. Mest folk har vi på vardagar. Lördagar är faktiskt vår lugnaste dag här.
Favoritvin just nu
Pamelas favoritvin just nu är Anima avondale 2016, Sydafrika, Paarl, chenin blanc som du kan köpa här för 149 kronor glaset.
– Ett vitt vin med massor av karaktär!
Vi måste så klart prova. Och jo, det är som att dricka ett rött vin fast utan färg. Med märkligt angenäm smak av smörkola. Inte likt något annat vitt vin jag druckit. Jag vill bjuda min rödvinsälskande man på detta.
Kungsbarens Vinbar har ett chambre separé för 14 personer att hyra. Allt som allt tar krogen 35 personer. Menyn utgår från vinet. Det är rätter som är lätta att matcha till vin helt enkelt! Du hittar KV på Fleminggatan 62. De har öppet tisdag till torsdag 16–22, fredag och lördag 16–23.