Chokladbollar med brynt smör – bästa receptet!
Här är mitt bästa recept på chokladbollar med brynt smör. Eftersom jag nästan alltid väljer chokladboll på café och konditori har jag starka åsikter om vad som bör och inte bör vara i en chokladboll. Har du bråttom så skippa att bryna smöret. Detta är vinnar-chokladbollen!
Gå till receptOm du som jag älskar chokladbollar har du säkert också starka åsikter om hur en chokladboll ska smaka och vara. Jag gillar till exempel att det är ett visst tugg av hela havregryn i smeten. Tycker du bättre om slätare bollar så kan du mixa havregrynen i mixer innan du blandar ihop allt.
Vissa caféer envisas med att doppa chokladbollarna i mörk choklad. Men detta är inget som tillför något. Nej det gör verkligen inte chokladbollen godare. Skippa det! Säger jag. Det som lyfter min chokladboll till nya höjder är att jag bryner smöret innan jag blandar ihop allt. Ja och att det är både kakao och O’Boy i smeten. Och lite salt.
När du blandat allt måste smeten stå kallt i kylen i minst 45 minuter innan du kan göra bollar av den. Smeten blir inte så lättrullad utan du får liksom snarare knåda bollar av den. Men det är det värt! Har du väldigt bråttom och måste ha chokladbollar nu nu nu! så skippar du att bryna smöret och bara knådar i det och rullar direkt.
Jag vill ha stark kaffesmak i mina chokladbollar och jag blandar snabbkaffe, tre teskedar pulver i två matskedar kokat vatten. Sedan är kokos ett måste på mina chokladbollar. Pärlsocker förstår jag mig inte alls på. Stenhårt ju? Men där gör du ju som du vill. När jag provsmakat smeten ordentligt finns det precis tillräckligt till 20 chokladbollar kvar. Det är lagom. Jag gör dem inte pyttesmå och inte jättestora. ungefär som en Mamma Scan-köttbulle.
Matmalins chokladbollar med brynt smör
Ingredienser
- 100 g smör
- 3 dl havregryn
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao minst
- 2 msk oboy
- 2 msk riktigt starkt kaffe
- 2 krm salt
Instruktioner
- Börja med att bryna smöret i en kastrull.
- Blanda alla ingredienser i en bunke. Ställ i kylen minst 45 min.
- Ta ut bunken ur kylen. Knåda ihop till bollar och rulla i en skål med kokos.
- Ät upp genast eller förvara i kyl tills du äter upp dem.
Håller med om att dessa är magiskt goda!
Hurra vad glad jag blir!
Supergoda! Jag mixade iofs grynen innan, som jag alltid gör, men det brynta smöret gör verkligen skillnad! Smask!!
Herregud så goda! Bjöd mina medarbetare på dessa idag på vårt månadsmöte. Uppskattades verkligen.
Gjorde tredubbel sats, och fick ut typ 20 chokladbollar. Haha! Gjorde dem rejält stora. Snålade inte på saltet heller.
Oh! det låter ju helt underbart!
jag gör dem ju sp himla små, men nästa gång får de nog bli större och minst dubbel sats. 🙂
Tack för tips!
Jättegoda chokladbollar!
Jag brynte smöret och sedan lät det svalna. Sedan vispade jag upp det fluffigt och vitt med elvisp. Jag mixade havregrynen och hade i 0,75 dl strösocker och 0,25 dl farinsocker.
Det blev magiskt, krämiga och fluffiga chokladbollar med den läckra smaken av brynt smör. Kommer absolut göra alla chokladbollar såhär i framtiden!😍
Åh vad kul!
Jag ska testa ditt sätt och vispa nästa gång. Tack för tips!
Malin