China finns nu på Kungsholmen
En av mina favoritrestauranger är China på Ringvägen. Ända sedan starten som Dragon House på Hornsbruksgatan har det varit en favoritbudgethak. Nu har de öppnat systerkrog med bryggeri på Kungsholmen.
I lokalerna på Arbetargatan 33 som förr hyste Proviant, där jag också åt helt utmärkt mat, har nu China öppnat en till restaurang som har lunchbuffé och ”äkta kinesisk mat” på menyn. Ägarna har myst till det med olika små rum och avskiljare samt gardiner och soffbås för två personer.
À la carte är bäst på China
Jag har ätit lunchbuffén där och det är prisvärt och stabilt, men inte spännande. För att få uppleva deras fantastiska rätter bör du gå dit en kväll eller helg-lunch och beställa lite olika rätter från menyn som sällskapet delar mellan sig. Vi hade en perfekt söndagslunch där i dag.
Jag måste alltid beställa fiskdoftande aubergine och myror som klättrar i träd. Fiskdoften är allts inte alls fiskig utan snarare samma kryddor som man använder till vissa fiskrätter. Auberginen är både söt, syrlig, het och salt. Klart beroendeframkallande.
Myror som klättrar i träd är en kinesisk variant på köttfärsås och spaghetti. Glasnudlar med salt sås och fläskfärs som ska likna myror. Jag älskar glasnudlar och den här rätten är en mätt som gör mig glad och nöjd. Trygg liksom.
En rätt som jag tagit några gånger nu och alltid blir så glatt överraskad av är Åskstorms seafood. Räkor, bläckfisk, musslor, svamp och grönsaker i en salt fiskig sås hälls över krispigt ris som knakar. Supergott!
Eget bryggeri med åtta sorters öl
Missa inte heller Chinas Mapo tofu som är en av de godaste jag ätit. Den går mycket bra att få som vegetarisk även om den står under fläsk-, och nöträtter. Den enda rätt jag inte behöver beställa fler gånger är förrätten revbenspjäll med cashewsås. Såsen är förbryllande lik hoisinsås. Älskar du den är det perfekt, men jag behöver bara äta den en gång.
I bryggeriet på China Kungsholmen experimenterar man just nu med åtta olika sorters öl, mest APA och IPA, som tas fram för att passa perfekt till Chinas mat.