Champagneprovning med Richard Juhlin och Dom Pérignon
Champagnehuset Dom Pérignon kommer med ”ny”vintage på Systembolaget nästa år. Det firas med en makalös lunch på ett minst lika makalöst ställe, med Sveriges Champagne-expert Richard Juhlin i högsätet.
Inbjudan lovade en gudomlig lunch och champagneprovning i mytomspunnen miljö. Vem tackar nej till det? Inte då jag! Dessutom var det hemligt var lunchen skulle äga rum och då blir jag ännu mer nyfiken.
Efter cirka 30 minuter med bil ut i Nacka kommer vi till en helt fantastisk plats. Ruin Retreat. Trots att jag själv bor i Nacka har jag aldrig hört talas om detta, än mindre varit här. Tydligen har denna ruin byggts upp av tyska bröder som ägde stället på slutet av 1800-talet. Nu står de här som en perfekt inramning för en spektakulär champagnelunch!
Här kan du läsa mer om Ruin Retreat.
Dukningen är så vacker att jag visst måste ta 100 bilder bara på glas och blommor. Oklart vad jag ska med alla dem till nu, men så här fint var det i alla fall. Jag blev så inspirerad att jag nog måste ordna en nyårsmiddag så att jag också får gå all in på dukningen.
Den makalöst vackra och goda maten är lagad av köksmästarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman som står bakom restaurang Etoile på Norra Stationsgatan 51 i Stockholm.
Ny vintage från Dom Pérignon på Systembolaget
Den första januari 2019 släpps Dom Pérignon Vintage 2008 i Systembolagets ordinarie sortiment. För den som hänger på låses släpps samma flaska med guldetikett för samma pris, 1424 kronor.
Få personer kan ta en med på en resa genom att bara prata och berätta. Richard Juhlin är en sådan person. Han kan allt om champagne och utan att bli det minsta divig för det. Han berättar om de fyra olika Dom Pérignon som vi testar. Jag blir överförtjust i Vintage 2008, den som släpps i januari.
Till ankan dricker vi Dom Pérignon Rosé 2005. Det smakar… jord! Till ankan fungerar det bättre men på egen hand är det ett minst sagt utmanande vin. ”Utmanande” är ett annat ord för: jag är inte galen i det.
Vi får också testa underbara Dom Pérignon P2 2000 till desserten fryst getost med honung och valnötter. En himmelsk matchning.
Allt som Richard Juhlin säger att vi ska känna i doften finns plötsligt där. Visst är det knallpulver i detta? Och här var det kraftiga toner av jordig rödbeta minsann! Jag älskar att få prova vin tillsammans med odiviga experter som bara får en att känna sig hemma och glad och priviligerad. Det här är en lunch som jag kommer att kunna leva länge på. Bildligt talat alltså. Jag behöver fortfarande äta minst tre mål om dagen.
PS. Om någon undrar varför det första glaset är så väldigt ”immigt” så är det för att de fantastiska tilltuggen vi fick först bjöds helt utan servetter.