Budapest – en matupplevelse!
Ingen har pratat särkilt varmt om ungersk mat med mig. Det är gulash och sedan inget mer. Men varför? Det finns ju massor! Här är några av de saker jag tycker att man bör göra/äta i Budapest.
En av de godaste ungerska rätter jag åt var den massiva potatispannkaka här ovan med en fyllning av fläsk och svamp, kryddad med den starka torkade paprikan som ingår i många rätter. Extremt mäktigt men oj sådana smaker! Kryddigt utan att för den skulle bli tokstarkt. Den här rätten åt jag på Magdalena Merlot. Ett utmärkt lunchställe intill vårt hotell Corinthia. Väldigt prisvärt!
Andra matgrejer man bör prova på när man är i Budapest är deras torra bubbliga vin (Hungarian extra dry) och Tokajer (oftast söta viner från vindistriktet Tokaj-Hegyalja i nordöstra Ungern.
Gåslever serveras här på längden och tvären, som pudding, paté och som här: skivad och stekt på äpple och majskakor.
Man kan inte besöka Budapest utan att äta gulash. Jag åt någon liten soppa per dag och fick aldrig någon som inte var god.
Ett besök i den gigantiska saluhallen är också ett måste för den matintresserade. En trappa upp har de stånd som serverar massiva portioner traditionell ungersk mat på plasttallrikar.
Man kan undvika de skrämmande stora kåldolmarna fyllda med ris, potatis och kål, och välja andra goda rätter istället. Jag åt en ost- och plommonfylt kycklingbröst och på samma tallrik fick jag gulash och ungersk pyttipanna.
På Restaurant M hade vi en riktigt mysig och god kväll. Allt är dekorerat med kartongfärgat papper som någon konstnärlig själ ritat på. Gardiner, klockor, böcker, allt är av papp.
Sista kvällen åt vi på gulliga krogen Chess som hade god mat och otroligt stora portioner. Trevlig service och bra viner. Mycket prisvärt även här!
En helt nyöppnad vinbar, Curia Bisztró, trillade vi också på då vi missade en hop-on-hop-off-buss. Ett perfekt ställe att lära känna de ungerska vinerna. Öppen, trevlig och kunnig personal som brinner för sina viner och berättar precis så mycket man vill. Här har de levande musik på helgerna, i ungersk klassisk stil. Enligt servitören lite som klezmer (östeuropeisk folkmusik) men långsammare. Nästa gång jag är i Budapest kommer jag att gå hit och käka en kväll.