Bra pajer till kräftskivan – Västerbottenpaj och Svamppaj
I helgen hade vi vår första kräftskiva i stugan. Tio vuxna och en liten kille trängdes runt bordet och sörplade på riktigt fina svenska kräftor.
Jag gillar tanken på kräftfest, mer än jag gillar själva sörplandet och rensandet och kladdandet. Efter att ha ätit tre stycken var jag helt nöjd och kunde gå över till att äta paj, ost och annat mindre kladdigt.
Här är två tips på goda mättande pajer som är enkla att göra. Svamppajen gjorde jag i djupare form än långpanna och den räcker till väldigt många. Fler än 10 om man också har västerbottenspaj och gott bröd och ost till kräftorna. Det som inte går åt ställer man fram till brunch dagen efter. De fungerar lika bra kalla som varma.
Västerbottenspaj med löjrom
Utrustning
- Långpanna
Ingredienser
Pajdeg:
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk vatten kallt
Fyllning:
- 6 dl västerbottensost riven
- 3 ägg
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Garnering:
- gräslök svartpeppar
- 1 dl crème fraiche
- 100 g löjrom
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°. Arbeta ihop smör och mjöl till en smulig massa i en bunke. Tillsätt vatten och knåda hastigt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, gärna med löstagbar kant.
- Ställ kallt ca 15 min. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min.
- Riv osten grovt. Vispa ihop ägg och grädde. Salta, peppra och blanda i osten.
- Bred ut ostblandningen i pajskalet. Grädda ytterligare
- ca 20 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt svalna.
- Garnera med klickar av crème fraiche, löjrom, gräslök och svartpeppar.
Svamppaj med smak av sherry
Ingredienser
Pajdeg:
- 6 dl vetemjöl
- 250 g smör
- 0,5 dl vatten kallt
Fyllning:
- 2 purjolökar
- 500 g kantareller färska
- 600 g skogschampinjoner färska
- 2 msk smör
- 2,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar nymald
- 0,5 dl torr sherry
- 4 ägg stora
- 4 dl mjölk
- 4 dl brännvinsost riven
Instruktioner
- Pajdeg: Knåda ihop mjöl och smör till en grynig massa i en bunke.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
- Tryck ut den i en form, ca 40×30 cm. Nagga med en gaffel.
- Låt pajskalet vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
- Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 15 min.
- Fyllning: Ansa, skölj och finstrimla purjolöken. Skär den stora svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör i en stekpanna 3-4 minuter.
- Rör ner purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Blanda ner sherry. Lägg svampröran i pajskalet.
- Vispa ihop ägg, mjölk, ost och 1/2 tsk salt. Häll det över svampen och purjolöken. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.