Bourbonprovning med Fred Noe från Jim Beam
När Fred Noe, den sjunde generationen i sin familj att leda företaget Jim Beam, var i Stockholm höll han i en bourbonprovning som jag fick vara med på.
Jag har alltid gillat bourbon. När jag introducerades till whisky var det genom singel malt på 90-talet och parollen då var: ju rökigare desto bättre. Det var som att alla svenskar gick bananas! För mig var det som att skjuta alla smaklökar i huvudet att sitta och sippa på en ljummen Lagavulin eller Laphroaig. Att sedan vakna med känslan av att ha slickat på en nytjärad båt, nej det ligger inte för mig. Då är bourbon en bättre kompis.
Enligt Edrington är bourbon just nu den mest ökande spritsorten i Sverige, och försäljningen ökade 2011 med 20%. Mest sålda sorten (i världen) är Jim Beam white, en väl fungerande huswhiskey. Jag gillar Knob Creek, men till läskande drinkar med ginger beer och massa lime fungerar Jim Beam White utmärkt.
Det mest spännande på provningen var att få testa Jim Beams Devils Cut, som kort beskrivet är den del av whiskeyn som blir kvar i själva fatet under lagringen och som sedan återvinns genom en metod de kallar swetting a barrel och blandas med 6-årig bourbon. En mycket angenäm upplevelse. Att få höra Fred Noe snacka amerikansk söderdialekt om sin uppväxt med sin bryska far samtidigt som han provade alla sorter var en underbar inramning.
Tips! När man doftar på sprit, som bourbon, på en provning ska man alltid ha munnen öppen. Då blir det inte lika stark känsla av att ångorna går upp i näsan.