Boken Bastu samt: äta i bastun – Ja eller nej?
MatMalin – En blogg som handlar om mat och dryck. Ändå skriver jag nu om boken Bastu av Jens Linder och Stefan Wettainen. Även i den finns recept och tips på mat. Men här kommer mina mycket starka åsikter om att äta i bastun.
När jag just köpt stuga tillsammans med min finska man Tomas, eller Tuomas som han egentligen heter, då gav jag den finska livsstilen en rejäl chans! Jag ville på riktigt BLI finsk.
Det första som hände efter stugköpet var att maken såg ut en lämplig bastu – vedeldad goes without saying. Annars skulle släkten i Finland säga upp bekantskapen. Han beställde bastun från Botniabygg med hemkörning och fixade ett arbetslag (svärfar, bror och vänner) som kom och hjälpte honom att bygga ihop bastun. Det är en Falken 10, det vill säga en bastu med stora fönster och burspråk samt en liten, liten relax/omklädningsrum. Vi är supernöjda med vår bastu och prisar den varje helg när vi sitter i den och njuter.
Läste finska och spelade tango på dragspel
Tillbaka till min finskhet. Jag har noll kopplingar till Finland sedan förr, men nu har jag ju gift mig till en helt finsk familj så jag började läsa finska på Medborgarskolan (svårt), jag köpte ett dragspel (också svårt) och lyssnade uteslutande på finsk tango och Reijo Taipale.
Överallt där vi hamnat i Finland och blivit bjudna på bastubad har det serverats vatten. Ibland öl. Kanske en och annan lonkero. Det är allt. Hemma i stugan gjorde vi då och då bastukorv. Det betyder att man slår in finsk korv i rejält med folie och tillagar den på stenarna på bastukaminen. Det ska inte sippra ut korvfett. Vi köpte finsk senap och drack förstås finsk öl till.
Men alltså… I bastun vill jag att det ska lukta eukalyptus, kanske björk, möjligen gran. Inte korv. Det är ju här en ska bli så ren som det bara går! Och doftblandningen schampo och bastukorv (löylylenkki) gifter sig inte.
Ska man äta före eller efter bastu? I vanliga fall säger jag före, så slipper man eventuell ”jäsning” i varma bastun. Men bastukorven äts efter bastun då en är rejält saltsugen och törstig på samma gång. Obs! En morgonbastu före frukost är något av det bästa jag vet!
Den mystiska ägghyllan
Jag minns inte vem som frågade nu, men någon sa: Har ni bastu! Då har ni väl också en ägghylla? Det ska man ju ha i en finsk bastu. Sedan dess har jag hört mig för, men ingen av våra finska släktingar eller ens Jens Linder som gjort ett gediget jobb med att läsa in sig på mat i och utanför bastun har någonsin hört talas om ägghyllan.
Man kan tänka sig att äggen blir ganska jäkla lösa. Så där som det är populärt att servera dem nu och kalla dem för ”det perfekta ägget”, eller ”ägg 63°”. Snälla sluta genast. Det är bara ett löskokt ägg. Men som sagt har jag inte hört talas om någon som tillagar ägg i bastun. Hittills har det bara varit korv. Och det har varit hemma hos oss. Oftast kör vi korvarna på grillen, det blir godare och en slipper korvdoft i duschen.
I Jens Linders bastubok skriver han ett kapitel om mat att äta, oftast efter bastun. Där gör han en fylld bastukorv som han tillagar i ugnen. Föredömligt! Resten av rätterna känns lite knasiga och väl osalta för min smak. Jag älskar karelska piroger med äggsmör, ja du märker att det gick rätt bra att bli finsk! Men! att jag skulle vara sugen på piroger efter en ångande bastu? Näää. Därför hoppar vi över maten i boken och går direkt på drinkarna. Jens Linder har gjort recept på egen lonkero som vi genast testar med gott resultat.
Här är recept på Linders lonkero, alltså Long Drink
Bok för bastuälskare
Lite mer om boken Bastu: Jens Linder lämnar inget åt slumpen! Här får vi historia och massor av information om hur bastun använts genom tiderna. Och inte minst VAR bastun använts. En bok som kan sträckläsas eller bara kikas i då och då. Fotografen Stefan Wettainen, som jag fått jobba med en del genom åren, har tagit de superfina bilderna som verkligen ger en känsla av underbara bastubad och får mig att längta in i värmen igen!
Bastu är en bok som du ska köpa som älskar bastu. Inte för receptens skull. Då har Jens en hel drös med böcker som är mer lämpliga. Maten är mer som en kul bonus i denna späckade bastubok.