Årets glögg: Blossa 2016 med smak av …
En ljuv sommardag som denna är det en bedrift att lyckas skapa en så stor mediehype kring glögg som Blossa gör. Varje år dessutom! Jag vet inte hur brydd gemene hen är om ”årets smak” men jag hinner ändå alltid bli nyfiken.
Tilltuggen som bjöds var mycket norrländska med rökt renstek, soppa i kåsa och samiskt bröd med svamp.
Jag hann till och med bli orolig för att årets smak skulle vara granskott. Riktigt så illa blev det inte. Istället hade man satsat på kråkbär. Har du ätit många i ditt liv? Det har inte jag. Jag fick nyligen en påse slånbär av en kollega som jag nyfiket smakade på, eftersom jag aldrig ätit dem förr. Det var rent hemskt så beskt! Nu ligger de i frysen för det ska visst ta bort beskan har jag fått veta.
Jag tror att kråkbär också är ganska beska i sig. Det gör Blossa 16 till en mycket kärv historia. Den ska också ha lite rökig smak (inspirerad av lägereld) som jag inte känner någonting av först men som kommer som en liten svag whiskyton i eftersmaken när jag provar glöggen kall. Sötma kommer från sirap kokt på björksav. Eventuellt perfekt för den som tycker att glögg ska vara kärv. Men inte för mig. Däremot älskar jag idén med prosecco med lite glögg i, som en svensk kir royal. Och tilltuggen vill jag sno rakt av!