Besök hos Råberga Ekoprodukter på Kullens Kvarn
Vi som jobbar på Lilla Bagis gör studiebesök hos mjölnaren på Kullens Kvarn i Örebro. Där får vi se hur Råberga Ekoprodukter jobbar med olika sädeslag och mjöl i en kvarn med anor från 1920-talet.
Vår bagarmästare Jacques tar med mig och kollegan Eva från bageriet Lilla Bagis på tur. I dag ska vi bila till Örebro för att besöka Kullens Kvarn. Här jobbar Eleonor och Gunnar Persson med att mala ekologiskt odlade sädeslag. Sonen Simon Axlycke jobbar också i företaget men är i Stockholm i dag.
Vi börjar med en fika utanför den vackra kvarnen som byggdes 1928. Eleonor har bakat Geijers tuppkaka med jordnötter och bryggt kaffe som värmer fint den här kyliga förmiddagen.
– Vi tog över Gunnars föräldrars gård 1977, berättar Eleonor. På 80-talet började vi odla ekologiskt. Vi hade små barn då och började väl tänka mer på framtiden och klimatet, fortsätter hon. Vi fick också inspiration till att odla ekologiskt från olika håll.
Råberga Ekoprodukter tog över Kullens Kvarn 2007
– Vi malde allt vårt spannmål här i kvarnen, säger Eleonor. Men så 2007 skulle mjölnaren sluta och ville sälja kvarnen. Det var vår enda chans att få vårt mjöl gjort i närheten av gården, så Gunnar bestämde sig för att vi skulle köpa den. Och då visste han ingenting om att sköta en kvarn!
– Men det finns ju telefoner, säger Gunnar. De första veckorna blev det en hel del samtal. Men mest var det learning by doing. Jag visste inte vad som skulle hända om jag drog i olika tampar. Men till slut så lär man sig. Det tog ungefär ett år.
Gunnar hann tänka ”Vad har jag gett mig in på” några gånger innan han fick styr på kvarnen. Tanken var att han skulle mala ungefär två dagar i veckan, men nu är de uppe i fem dagar. Minst!
Det sitter i väggarna
I dag när vi hälsar på har de hjälp av Mikaela Johansson som jobbar extra här. Hon är även till stor hjälp när det gäller att snickra och klura ut hur maskinerna ska fungera.
– Vi försöker reparera ytterligare en sikt, berättar Gunnar. Jag tänkte först att vi skulle återställa den som den var. Men jag vet ju inte hur den såg ut? Vi har inga bilder på den utan vi har bara en ritning på en vägg som vi försöker följa.
Det finns andra teckningar på väggarna i den anrika kvarnen som sitter där som en påminnelse om tider som varit. Maskinerna i Kullens Kvarn har minst lika många år på nacken som själva kvarnen.
– En del av dem kommer från en annan kvarn i närheten som byggdes redan 1911 så de kan vara cirka 100 år nu, säger Gunnar.
Storsäljaren från Råberga Ekoprodukter är från början ett misstag.
– Vi råkade finmala fullkorn. Men det visade sig bli perfekt för att baka med och nu är det vår bästsäljare, säger Eleonor.
Här kan du läsa mer om Kullens Kvarn och Råberga Ekoprodukter