Belåten efter betryggande besök på Borasco
Jag har länge tänkt ta mig till den hyfsat nya Söder-krogen Borasco i Stockholm och nu äntligen blir det av. Jag och min bagarvän Eva njuter av god medelhavsmat och trevlig service i avslappnad miljö.
Tänka sig! För cirka ett år sedan hade vi avskedsfest för mig och Eva i bageriet, Lilla Bagis där vi jobbade tillsammans med vår bagarmästare Jacques. Han slog på stort och tog först med oss på champagne uppe i Sjöstaden Skybar och vidare för en flerrättersmiddag på restaurang Prospero som jag skrev om här.
Det bästa med att ha jobbat i bageriet är att jag fick en ny vän, Eva, som jag försöker träffa så ofta jag kommer åt. Hennes nyårslöfte är att gå ut på krogen oftare och att hela tiden söka upp nya ställen. Inte det sämsta löftet! Slår ju mitt om att titta på, och dela, fler kattklipp. Det vill säga samma nyårslöfte som jag hade året innan.
Bästa nyårslöftet – att gå ut mer och testa nya krogar
Här kunde jag kanske haka på och bestämma mig för att enbart testa nya ställen. det går ju när man bor i Stockholm. Men vid vårt besök här på Borasco känner jag genast att hit vill jag komma fler gånger. Kanske till och med bli stammis!
Saker som drar: God mat, charmig service, rimlig prisnivå och så ska jag inte sticka under stolen med att det hjälper att det ligger perfekt på min väg hem från jobbet i Hägersten. Jag stannar till i Slussen, går till Borasco på Tjärhovsplan och sedan tar jag buss 71 som går i princip från dörr till dörr. Hur bra som helst!
Firar att det är tisdag med cava
Jag och Eva tar varsitt glas cava som är precis så kall och bubblig som man kan önska. Servicen är lagom på och lämnar god tid till oss två surriga att både prata och titta på meny. Inriktningen på maten är medelhavet. Namnet på krogen: Borasco, står för en medelhavsvind som drar med sig åska och regn. Lite stök alltså. På samma sätt vill restaurangen förmedla att allt kan hända och inget är helt satt. De har några bord som man inte kan boka så det ska gå att komma hit på en drop in-upplevelse.
Vi bestämmer oss för hummus och lepinjabröd, kycklingleverpastej med madeiragelé, cornichons, krutonger och ibericokroketter. Allting smakar underbart! Vi småäter och pratar vidare om ditt och datt och bestämmer oss sedan för att dela på en större rätt: hjärtmusslor, jamon iberico, saffran, tomat och sherry. Till detta tar vi ett glas cava till. Varför ändra ett vinnande koncept?
Bodegan perfekt för en vardagsmiddag på Borasco
Jag och Eva har bokat bord på en tisdag och valde den enklare Bodegan istället för den finare delen med vita dukar som de kallar matsalen. De flesta andra som är här har gjort samma val som vi. Och för en tisdagkväll i januari är detta helt perfekt. Enkelt men varmt och charmigt. Vällagade rätter och gott vin. Inget att klaga på.
Notan landar på cirka 500 kronor per person, inklusive dricks. Och med tanke på maten vi ätit är det helt klart prisvärt. Lokalen i Bodegan är mörk med massor av vinflaskor, perfekt för en vintermiddag. Men sedan har de fantastiskt läge här på Tjärhovsplan för sin uteservering när den tiden kommer. Inne i lokalen finns bergväggar med vattenfall. Väldigt effektfullt.
För dig som känner till krog-Stockholm är krögarna bakom Borasco förmodligen inga doldisar: Robert ”Boban” Rudinski, Kim Choukri och Lukas Moderato.