Bästa dieterna 2019 och hur du slipper dem
Nytt år – nya dieter. Det är lika säkert som amen i kyrkan. En annan självklar sak är att normalviktiga personer uttalar sig om att ”det är en enkel sak – det handlar bara om kalorier in och energi ut”. För mig är det ändå inte enkelt.
Det som får mig att skriva denna krönika är en kolumn i DN av författaren Lena Andersson. Texten är som hämtad från 50-talet. Precis så förnumstigt pekfingerpräktig som jag kunde tänka mig efter några andra krönikor av samma författare (vars böcker jag älskar BTW!). Det som förvånar mig är att så många kloka vänner till mig delar den i sitt flöde, som att den vore fantastisk.
Laga riktig mat tycker Lena Andersson
Lena Andersson förklarar att om du bara slutar småäta och lagar riktig mat i ett halvår slipper du alla bantningskurer. ”Visst tar det tid att handla råvaror och laga mat, men det kan vara mödan värt.” skriver Andersson. Hon har själv förvånats över vilken stor smakskillnad det är på en duktig kocks recept och köpta hel- och halvfabrikat.
Men vem skriver hon för? Jag gissar hejvilt nu: för andra smala människor som aldrig haft problem med sin vikt någonsin och kan nicka igenkännande. Eller, folk som helt förträngt hur det var då de hade problem med många extra kilon. Människor som har gott om tid och pengar att lägga på mat och matlagning, gissar jag också.
Sötsak efter varje mål
Kolumnen handlar mycket om amerikanska tv-kocken Julia Child. Jag är helt för Lena Anderssons hyllning av Childs pedagogiska kokbok, ”Det goda franska köket” som hon skrev tillsammans med Simone Beck och Louisette Bertholle. Det jag vänder mig emot är det dryga tonfallet.
Och att som Child och Andersson avsluta varje måltid med en söt kaka eller dessert, om än så liten, fungerar tyvärr bara för vissa. Särkilt när rätten i fråga består av ”citron- och örtmarinerad fläskkotlett med smörbräserad brysselkål och potatispannkakor på riven potatis. Alternativt gratäng savoyard med buljong, smör och ost, eller soubise, lök- och risröra med schweizerost och en gnutta grädde.”
”Smaklökarna är vår guide, inte vår fiende. De finns för att vi ska förstå att förse oss med det vi behöver för kroppslig och mental hälsa.” skriver Andersson vidare och det är väl här någonstans jag tappar det. Mina smaklökar har alltid sagt åt mig att potatis är bäst! Jag älskar potatis. Jamen, potatis är ju jättebra mat, om du äter ”lagom”? säger du då. Men mina smaklökar tyckte att åtta potatisar var helt lagom. Perfekt faktiskt. Hur kan det inte vara bra? Potäten är ur jorden kommen och vår mest naturliga råvara! Den om något är väl riktig mat?
Vad är lagom?
Lika trött som jag blir på att höra talas om dieter, jag kommer till dem lite senare för den som ändå är nyfiken, lika trött blir jag på folk som ger andra tips om att äta lagom eller bara äta riktig mat. Jag lever för mat och dryck och när jag äter frukost börjar jag redan planera för vad jag ska äta till lunch och så vidare. För mig finns inte lagom riktigt. Jag måste tänka på vad jag äter hela tiden. Om kroppen själv fick bestämma skulle jag absolut inte äta lagom mycket.
Och dieterna då? Alla som någon gång drabbats av övervikt vet att det inte finns en diet som passar alla. Man får själv ha koll på vad som fungerar. Sedan gäller det ju i längden att skaffa en livsstil som fungerar för en. Men jag klandrar ingen som behöver något av en kickstart för att känna peppen och orka fortsätta.
Hetaste dieterna 2019
CBS News har gjort ett inslag om de dieter som de förväntar slå 2019. Dietisten Kelly Hogans spaning kokar ner till följande, och hon avråder å det strängaste från punkt 3-5:
- Mera växtbaserad mat. Minst halva tallriken grönsaker.
- Strunta i dieterna! Var mer mindfull dvs ät när du är hungrig och sluta när du är mätt.
- Ketogen kost – som LCHF.
- Pegan – en blandning av paleo (stenålderskost) och vegan.
- Periodisk fasta – som till exempel 5:2.
Kelly Hogans egna bästa tips på hur du ska gå ner i vikt 2019 är att hitta förändringar i ditt liv som du vet kommer att göra skillnad och som du kan hålla fast vid. Promenera till jobbet, ät mer grönsaker eller laga mer mat hemma. Olika för alla alltså. Hon sa inget om att det är enkelt och att det bara är att äta lagom eller ”riktig mat”!
Källa CBS News