Bartrender från Berlin
Cordula Langer, bartender på Lebensstern i Berlin, kom till Tjoget i Stockholm för att berätta vad som händer i de tyska barerna just nu.
Trenderna i stort liknar de svenska: Äkta och bra råvaror, mycket premiumsprit, egenblandade bitters och syrups, klasiska cocktails, gärna från förbudstiden, och hög kvalitet på isen.
Hon lyfte också fram att gästen ska vara i centrum. Ögonkontakt och att få gästen att känna sig välkommen är väsentligt! Hon hade mött många mixologer som tycktes blanda drinkar bara för sin egen skull och knappt kunde lyfta blicken från bänken bakom bardisken.
– Gör kreativa men enkla drinkar. Hitta inte på en cocktail som gästen måste vänta på i 15 minuter innan den är klar, råder Cordula Langer.
Sedan var det några saker som åtminstone var nya för mig: Att jobba med egengjorda marmelader och sylt i drinkarna. Och fixa spumante (skum) av äggvita och syrup i en sifon att ha på toppen. Ett sådant sött skum kan man göra hemma med äggvita, smaksatt sockerlag och en liten cappuccinovisp.
Sedan jobbade hon mycket med foodparing och använde gärna mycket färska örter från krogens egen örtagård i sina drinkar. Rosmarin, mynta, timjan, basilika och salvia var favotiterna.
- Godaste isteet ever!
I den här tedrinken hade hon både gjort en egen tevodka, genom att bara låta vodka och svart earl grey-te (lösa blad) dra en stund och sedan smaka av, och en te-syrup, alltså en sockerlag som hon också låtit dra med earl grey och sedan silat av. Hon hade också en vodka-marmelad med ingefära i, pressad citron och toppade med ginger beer. Så otroligt läskande! Hem och prova nu! Till drinken passade det fint med knäckebröd, Gruyere och samma marmelad som i drinken.
Cordulas trendspaning i korthet:
- Gin och rom är superpopulärt i Berlin
- Att para ihop mat och drinkar
- Smakätta med te
- Twist på Fizz
- Jobba med sylt och marmelad
- Äggskum på toppen