Baka kakor – lättläst för baksugna
Konditorn Mia Öhrn har gjort årets viktigaste bakbok. Den som vanligtvis har svårt att läsa och följa recept blir guidad med tydliga bilder och instruktioner i boken Baka kakor.
Konditorn och matskribenten Mia Öhrn har gjort boken Baka kakor tillsammans med matfotografen Ulrika Pousette, förlaget Lättläst (LL-förlag) och föreningen Begripsam. En mycket välbehövlig bakbok som är tydligt formgiven av Katy Kimbell.
Tydligt bildspråk och lätt att hänga med
Bilderna på allt du behöver för att kunna börja baka är nästan största hjälpen. Bunkar, bakformar och till och med grytlappar finns med. Ingredienserna visas på samma tydliga sätt. Bakboken har lagom många momentbilder för att det ska bli tydligt, men inte kännas för svårt. Det finns till och med bild på hur du ska ställa in ugnen.
Även vi som är vana att läsa och följa recept, och kanske till och med skriver egna recept, har mycket att lära av denna bok. Nog kunde man önska att fler recept var så här tydliga. Då skulle man inte stå där med deg på händerna och för sent inse att bakplåtspappret är slut. Får jag för mig i alla fall.
Inte bara sött i Baka kakor
Bakboken innehåller tio recept, många söta bakverk som kladdkaka och smulpaj men också ett matbröd och scones. Bilderna som Ulrika Pousette tagit är fina och smarriga. Jag blir sugen både på att baka och på att äta bakverk. Här finns bland annat mitt favoritbakverk, Hallongrottor, med. Är det nu jag provar baka dem själv för första gången?
Baka kakor är en perfekt bakbok för barn som ska börja experimentera i köket och för alla som har svårt att följa och läsa vanliga recept.
Inte nog med att alla inblandade tillsammans gjort den här lättlästa bakboken tillsammans under workshops och diskussioner. De delar också med sig av sina lärdomar. Det som jag tar med mig och hoppas att andra receptskribenter också kan ta åt sig av är följande:
- Upprepa måtten från ingredienslistan i beredningstexten.
- Ange tydliga mått, undvik ”lite” eller ”en nypa”.
- Visa viktiga moment på bild men alltför många steg-för-steg-bilder kan göra verka förvirrande och göra att receptet ser svårare ut.
Blir du också sugen på att baka nu på direkten? Här är mitt bästa recept på Syltkakor och ett recept på Möra kokoskakor.