Ät dig runt i San Sebastian
En av semesterveckorna spenderade jag i Baskien och passade då på att åka till San Sebastian. En stad som gav mersmak! När man lyckas äta smårätter på olika krogar från 15.00 till 02.00 och ändå vilja ha pintxos till frukost så måste det vara bra!
Efter mångas tips bokade vi in oss en natt på pensionatet Ur Alde i Gamla stan. De har endast sex rum och vi hamnade i det mest psykedeliska: Rio de Janeiro. Det som utmärker pensionatet är den helt fantastiska servicen. De skickar ut dig med en bra karta och en diger lista på restauranger du bör beta av. Både traditionella och moderna pintxos-ställen men även fina fiskrestauranger.
Jag fick även långa listor från många matvänner, men när vi väl var framme i stan kändes det som att det räckte med att pricka in fem ställen och resten av krogarna bara slank vi in på på vinst och förlust. Vi rörde oss bara i den gamla stan och den räckte gott och väl för en riktig helkväll. Där finns allt från traditionella till hypermoderna pintxos. Vi var sju pers som smakade av varandra och innan kvällen var över hade vi besökt cirka 30 ställen!
Ska du bara vara en kväll i San Sebastian, och inte har varit där förut, så skulle jag rekommendera detta sätt att äta före en helkväll med avsmakningsmeny på någon av de många stjärnkrogarna. Pintxos är folkligt, festligt och så väljer man de hyfsat fullsatta krogarna. De rätter som inte står framme på bardisken utan görs à la minute är ofta extra goda. Det som alla tipsat om oss innan krogrundan var att inte ta för många pintxos på första stället. Ett fint råd! Älskar man någon restaurang är det bara att gå tillbaka och ta några fler efter ett tag.
Vi besökte några ställen med moderna pintxos som fläskgeléägg med smulad gula av comté-ost. När man står där i trängseln vid bardisken och ska plocka på sig pintxos så är det ofta en chansning, sent på kvällen har ingen tid att förklara vad de olika rätterna är. Tidigare på kvällen, före 22, hade de mer tid och var aningens mer hjälpsamma. Vi hade några vegetarianer ibland oss och för dem var det riktigt svårt. Man kan bara äta potatistortilla till en viss gräns… Vi sökte upp det ställe som skulle ha den bästa vegomaten men väl där visade det sig att många av de vegetariska smårätterna var toppade med köttgelé.
Vi fick väldigt fin service ibland, blandat med otroligt snorkig service av folk som blev irriterade på att vi var turister (som väldigt många andra). Det kändes ju lite märkligt på det hela taget, men man orkar ju inte hänga upp sig på dryg service, utan då går man bara vidare till nästa ställe!
Två av kvällens bästa ställen var Atari intill Parroquia Santa María och Borda Berri på Fermin Calbeton 12.
San Sebastian ska vara bäst på gin och tonic. Så tråkigt att jag just upptäckt att jag verkligen inte gillar tonic! Vad hände? Tack och lov tycker ressällskapet fortfarande att det är en kickass-drink och hade inga problem att smaka på fyra omständligt tillverkade varianter. På La-Gintonería blandas drinkarna till perfektion. De serverar även andra drinkar och Champagne.