Asiatisk Cole Slaw – recept på ett bra grilltillbehör
Receptet på Asiatisk Cole Slaw är något så märkligt som både nyttigt och gott! Den passar så klart inte bara till grillat utan till ugnsstekt fisk, kyckling eller kött. Men nu är det ju grilltider så jag tänker att alla tips på tillbehör är välkomna. Vi åt den till grillade kycklingfiléer.
För att en cole slaw inte ska bli vattning låter jag kålen dra ur vätska med salt i några timmar innan jag gör själva salladen. Det är galet hur mycket vätska som kommer ut! Här vill vi att det är dressingen som ska ge smak, så har du tid och möjlighet kan du låta kålen stå i kylen över natten. Men tre timmar brukar räcka. Ju mer vätska du lyckas pressa ur kålen desto bättre blir salladen.
Jag älskar min mandolin!
Jag hyvlar både kål och paprika på mandolin. Det är enkelt och går rasande snabbt. Men det är ju ingen match att strimla kål och paprika med en kniv heller. Att få ihop själva dressingen kan vara lite trixigt så blanda den gärna i en större skål, än du tror att du behöver, så att du kan vispa runt ordentligt.
När jag river ingefära på mitt rivjärn från Microplane blir det mer som ett mos. Men det gör ingenting. Det ger otroligt frisk och fräsch smak. Vitlöken hackar jag för att den inte ska bli besk. När du använder vitlökspress blir det ju lite mer rivig smak i vitlöken, och om du älskar det så kör med vitlökspress istället för att hacka den.
Här är det viktigt att du har ljus soja, till exempel japansk eller koreansk. Det spelar ingen roll om jordnötssmöret du använder är chunky eller inte. Båda funkar bra. Är du en av alla dessa som har svårt för koriander? Låt inte det hindra dig! Bara strunta i den, eller servera en kruka på bordet så får folk själva pynta sin cole slaw. Receptet är för två personer men det är enkelt att dubbla.
Får du någon sallad över fungerar den bra även dagen efter, inte minst i en taco! Märkte vi. Supergott!
Asiatisk Cole Slaw
Ingredienser
- 350 gram spetskål eller vitkål
- 1 tsk salt
- 1 röd paprika
- 1 salladslök
- 1 kruka koriander
Dressing:
- 0,5 dl olja neutral t ex raps
- 2 msk jordnötssmör
- 1,5 msk risvinsvinäger
- 1,5 msk ljus soja
- 1 msk riven ingefära
Instruktioner
- Riv kålen på mandolin eller strimla fint med kniv. Lägg i en skål med 1 tsk salt och låt dra ur, gärna under press i mint 3 h.
- Pressa ur så mycket vätska du kan från kålen.
- Strimla paprika och salladslök fint. Blanda med kålen.
- Blanda dressingen i en skål eller bunke. Rör tills du fått en slät dressing.
- Blanda dressingen med salladen och toppa med färsk koriander.