Äntligen är paltmixen provad!
Pitepaltmix från Kungsörnen har funnits en tid och jag har fått många frågor om den. Jag kunde inte föreställa mig att den skulle fungera då palt alltid görs enbart på rå potatis och mjöl. Jag trodde att detta skulle vara som pulvermos. I dag bestämde Gunilla von Heland att vi måste prova mixen.
Jag fick göra ”riktig palt” för att vi skulle ha någon referens. Många här på Allt om Mat har aldrig smakat palt, så det var minst sagt dags.
I kökets kylar fann vi lite mandelpotatis så det fick bli lite finpalt. En vanlig fråga är vad som skiljer palt från kroppkakor. I palt har man ingen lök, ingen kokt potatis och ingen kryddpeppar.
Det finns förmodligen lika många recept på palt som det finns paltkokare. Det är lite som köttfärssås.
I min alldeles egen palt har jag bara fint riven potatis som jag försöker pressa ur så mycket vätska det bara går, rimmat fläsk som är knaperstekt och vetemjöl (i riktig pitepalt ska det vara lite korn- eller rågmjöl). Ju mindre vätska i potatisen desto mindre mjöl behöver du för att få en bra deg. Sedan krävs det mycket salt, trots det salta fläsket man bakar in i mitten. Jag kokar palten i rikligt med saltat vatten tills de flyter upp.
Livsviktigt för god palt är att man steker det rimmade sidfläsket innan man bakar in det i palten. Ingen vill äta en kokt klump med fläsk. På förpackningen till Pitepaltmixen står inget om stekning av fläsk, men Gunilla vägrade, helt korrekt att proppa in det ostekta fläsket.
Mixen skulle koka i 45 minuter. Vanlig palt kokar till den flyter upp till ytan. Då vet man att den är klar. Det tar ofta omkring 30 minuter om de är stora som tennisbollar.
Vi åt båda paltsorterna med smör, rårörda lingon (fast köpes, så det är som sylt) och extra stekt fläsk på sidan av. Mixen blev inte palt. Den blev degbullar. Inte helt dåligt! Men bara inte palt. Snarare knödel. Den påminner en del om köpespalt och den man kunde få i skolan.
I mixen finns också bitar av rostat havre! Väldigt gott om man tänker knödel, men det har ju inget i en palt att göra.
Nu vet jag att det kommer att komma många upprörda kommentarer om att så där gör man inte alls det palt. Men som sagt. Det här är mitt sätt och nu är det ju min blogg så då hävdar jag att det är precis så här man gör en god palt!
Hej, så kul att läsa detta om delikatessen palt! Jag gör också min egen palt, varierar från gång till gång. Dock steker jag alltid det magra bogfläsket och serverar det ”vid sidan om” tillsammans med smör, lingon och mjölk som måltidsdryck, något annat är otänkbart. För mig, alltså! Jag kommer inte att lockas av mixen, jag har sett den i affären. Palt är enkelt och ganska snabbt gjort. Och supergott! Vet ni förresten att det finns en Paltakademi? Jo jo!
Hej
Jag tycker att paltmixen är förvånansvärt bra. Det är inte så enkelt att skaffa både fast potatis och kornmjöl som är bra som ni låter påskina. Dessutom skall man ha bra fläsk vare sig man stoppar in det i palten eller steker det separat. Jag brukar köra med mix när jag gör uppstekt palt helst på ”morikan” utomhus på sommaren. I sammanhanget vill jag påpeka att det inte är kornmjöl i pitepalt utan enbart vetemjöl.
Jag har hört flera som gillar mixen. Och det är ju toppen!
För mig blev det bara något helt annat än palt.
Som sagt finns det lika många recept på palt som det finns paltkokare, men jag har hittat både recept på pitpalt med bara vetemjöl, och med en liten del korn- eller rågmjöl. Själv använder jag bara vetemjöl.
Apropå skillnaden mellan palt och kroppkakor, så brukar jag använda min farmors recept – där det faktiskt ingår ett par kokta potatisar, inte lika många som de råa men ändå. (Och enbart vetemjöl, och naturligtvis ostekt fläsk.) Nu är hon i och för sig ursprungligen från Luleå, men jag tror att hon fått just det receptet av sin svärmor som föddes, levde och dog i Piteå. Så visst, ”äkta” palt finns det många recept på.
Så sant så sant! Det är precis som att skriva om köttbullar. Det finns liksom inget dokumenterat ”originalrecept” men det blir ju desto roligare att höra om alla varianter! Jag tycker att ostekt fläsk blir en läskig boll i mitten, medan knaperstekt gör smörgrottan salt och ger lite färg. Men sådan är jag! Också från Luleå!
Oj nu blev jag sugen på att göra palt! Min mamma gjorde ”äkta” pitepalt med både råg och kornmjöl och receptet jag fått av en vän från Piteå har hälften vetemjöl och hälften råg.. så visst är det som köttfärssåsen. Men för mig är alltid pitepalten lite grå i jämförelse med kroppkakorna, då är det riktig Pitepalt 😉
Jag har bara ätit ”äkta pitepalt” på Paltzerian i Öjebyn och den var ju godde grå! Jag tycker att det är sweet att göra palt på mandelpotatis, fast det händer bara då jag är i Norrbotten. Då blir den väldigt gul och fin. Åååh nu började jag också längta efter palt!
Kommentar sent om sider! Hamnade är när jag googlade om paltmix. Pitepalt ja visst finns det många recept . Det mesta jag har ätit av Pitepalt har varit gjord med vetemjöl. Har också bott i Pite.Men min farmor som hade anknytning till Skellefteå använde kornmjöl.mamma sa alltid att de använde korn i Västerbotten . Mormor kom från Älvsbyn , hon använde vete. Piteå ligger ju nära gränsen till Västerbotten . Kanske därför det varierar.
Ölandskroppkakor är gjorda på rå potatis och lite kokt. Smaken ganska likt Pitepalt bortsett från fyllningen som är kryddad med lök o kryddpeppar. Höljet runt är lite tunnare .
Gör palt alltför sällan. Men vad gott är!
Ingen märkbar skillnad. Smakmässigt fungerar mixen utmärkt. Så finns egentligen ingen anledning att inte använda den.
Hej
Har hört att någon gjort plodpalt på paltmixen det tänker jag testa 5 dl blod 6- 7 dl vatten.
Oj spännande!
Berätta gärna hur resultatet blev?
Malin