Amerikansk potatissallad – recept på perfekt grilltillbehör
Det här receptet på Amerikansk potatissallad har blivit ett stående inslag på sommarens alla middagar. Den är ett perfekt tillbehör till allt grillat. Jag gör potatissalladen på grillad potatis i bitar som jag saltat rejält.
Gå till receptGrunden till den här potatissalladen hittade jag i Jonas Crambys bok Texas Barbecue som kom ut 2013. Sedan har jag lagt till och dragit ifrån lite olika efter vad som finns hemma och efter vad jag är sugen på. Men grunden är i alla fall grillad eller ugnsstekt potatis i bitar och det är det som gör den här Amerikanska potatissalladen till en vinnare!
Sedan ska du inte bli rädd för att receptet innehåller blekselleri/stjälkselleri. Jag är inget fan av selleri över huvud taget men i den här salladen är den så god! Den ger ett fräscht syrligt krisp. Jag skär den i mycket små bitar så att den blir mer som en krydda.
Valfria pickles i Amerikansk potatissallad
I Jonas Crambys recept kan du välja vilka pickles du vill, men jag tycker att den blir allra godast med hackad syltlök i. Vanlig smörgåsgurka blir lite för söt så då skulle jag hellre använda saltgurka eller hamburgergurka (saltgurka skuren på längden alltså).
Det här receptet på Amerikansk potatissallad passar mycket bra till allt grillat kött, men också till fisk och på en vegetarisk buffé. Detta är en mycket krämig potatissallad. Du behöver alltså ingen extra sås till. Men jag ÄLSKAR sås. Jag serverar den helst med både extra sås och något kryddsmör. Man kan inte få för mycket sås – resonerar jag.
Den här sommaren har jag lärt mig en mycket viktig förkortning: SPD. Det betyder spara på disk, och här i stugan är jag en stor förespråkare av SPD. Därför blandar jag dressingen direkt i den skål som jag tänkt servera potatissalladen i.
Amerikans potatissallad
Ingredienser
- 1 kilo potatis
- 3 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1,5 dl majonnäs
- 1 dl syltlök finhackad
- 0,5 dl spad från syltlöken
- 2 stjälkar blekselleri finhackad
- 2 msk dijonsenap
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela potatisen i munsbitar.
- Häll olja på en plåt eller i en folieform och sprid ut potatisen. Salta.
- Baka i ugn eller på grill i 20-30 min tills potatisen är helt mjuk och fått fin yta.
- Blanda majonnäs, hackad syltlök, spad, finhackad blekselleri och dijon i en skål.
- Ta ut potatisen, peppra och låt svalna i 10 min.
- Smaka av potatisen, den ska vara rejält salt. Blanda den ljumna potatisen med dressingen och servera genast.
Den godaste potatissalladen jag ätit!