10 tips på bra snapsar till midsommar
Ni som följer mig vet att jag har en fäbless för snaps. Lika mycket som jag gillar smakkombinationen tycker jag om själva ritualen. Att som på restaurang Pelikan få en pytteliten karaff i en skål med is och själv hälla upp i sitt glas. Att få skåla och ibland även skråla en snapsvisa, det känns så otroligt festligt! Här kommer mina bästa snapstips inför midsommar.
Snapsar till årets midsommarfest
I fjol fick jag en ny favorit, ekologiska Saltö från Saturnus, (nr 80, 140 kr, 350 ml) som är kryddad med kummin, fänkål och pors. Den finns tyvärr inte med i småsnapsboxen Skärgårdssnapsar från Saturnus så den här får du köpa en hel flaska av.
En nyhet för i år är Åhus Akvavit (nr 88301, 269 kr, 700 ml) som än så länge bara finns i beställningssortimentet. En pigg och annorlunda snaps som förutom de klassiska kryddorna har en fin ton av rosmarin och en fräsch efterkick av citrus. Eftersom rosmarinen är ganska framträdande skulle jag helst testa denna till något med just rosmarin. Snapsa till lammstek? Ja varför inte!
En annan snaps med distinkt kryddning som jag tycker om är danska D Aurum Dill (nr 86260, 275 kr, 500 ml). Kanske gör den sig absolut bäst till kräftorna, men testa den gärna till gravad lax, eller bara en knäckemacka med mycket smör och mosad het potatis på.
Ytterligare en nyhet 2018 är norska Vanlig Akvavit (nr 82552, 219 kr, 700 ml) med smak av bland annat kummin och fänkål. En klassisk snaps som är ganska len och passar till det mesta på midsommarbordet. En riktigt bra allround-nubbe. Finns just nu enbart i beställningssortimentet.
Klassiska snapsar som håller
Jag kan ju inte ha en lista på bra nubbar utan att nämna några av mina absoluta favoriter.
O.P. Andersson Aquavit (nr 42, 149 kr, 350 ml). Denna klassiska svenska snaps är som gjord för sillarna och gravlaxmackan. För något år sedan kom O.P. Anderson Petronella (nr 101, 129 kr, 350 ml) med inslag av äpple och 30% istället för vanliga 40%. Jag hejar ändå på originalet. Båda är ekologiska.
Om jag vill snapsa till det grillade köttet eller råbiffen så får det gärna bli en Gammal Norrlands (nr 262, 219 kr, 500 ml).
Eller kanske en annan snaps som är lagrad på fat och har avslutats med en skvätt cognac eller whisky. Utbudet är stort så det är bara att börja botanisera!
Fler klassiker:
En norsk: Lysholm Linie Aquavit (nr 59, 269 kr, 700 ml).
En dansk: Aalborg Jubilæums Akvavit (nr 178, 255 kr, 700 ml).
Och en finsk: Koskenkorva Vodka (nr 53, 209 kr, 700 ml). För dig som föredrar okryddad snaps, det vill säga brännvin, rekommenderar jag finska Koskenkorva som är mild och len trots sin alkoholhalt på 37,5%.
Snaps till desserten!
Vill du förbrylla dina gäster kan du servera en citrusfräsch Rånäs Brännvin (nr 148, 209 kr, 500 ml) i cognacskupa eller likörglas. Gärna till en dessert med smak av choklad då snapsen har en liten beska. Låt vännerna gissa vad det är i glaset.
Mina bästa snaps-tips
- Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Skippa ”helan går” och smutta på snapsen. Det är den värd!
- Köp gärna hem ”snapsboxarna” med många olika småflaskor i. Dela en akvavit med bordsgrannen och låt snapsarna bli en snackis på festen. Det är också ett bra sätt att komma på vad som är din favoritsnaps till olika rätter.
- Lägg inte snapsen i frysen, det tar bort det mesta av kryddningen men lämnar spritsmaken kvar. Det räcker att den stått i kylen. Får vi en klassisk svensk midsommar kan du förmodligen förvara den ute på balkongen.
- Låt inte etiketten ”julsnaps” begränsa dig. De passar precis lika bra till sommarens sillar som till julens. Ta fram alla snapsar du har hemma och ställ upp en liten snapsbuffé!
- Skaffa servetter med snapsvisor på! Det blir så knasigt när det visar sig att alla i sällskapet bara kan första raden i Måsen, etc. Finns på Designtorget.
- Att du inte har några klassiska spetsglas (snapsglas på fot) är inte heller något problem. Ta bara de minsta glasen du har och blanda hejvilt med likör- och shotsglas.
För den som inte gillar snaps
Bland de människor som inte älskar snaps har Hallands Fläder länge varit en favorit. Den och andra lättare, citrus-smakande snapsar passar bättre till en dessert än till sill och kräftor. Prova med att spä ut en vanlig akvavit med hälften vatten och se om du gillar den bättre så?
Bland årets nyheter finns två alkoholsvagare snapsar. Dem har jag skrivit om här!
Alkoholfritt alternativ till snaps
Jag har fått många frågor om vad man bjuder istället för snaps till den som vill vara alkoholfri. Här går jag bet. De alkoholfria alternativen som kom för många år sedan i en blandad snapsbox blev tyvärr mycket kortvariga på Systembolaget.
De smakade ganska förfärligt men jag tyckte att idén var fin – att alla kan pilla med sina små flaskor till måltiden. En nog så viktig del av själva snapsandet! Men som sagt de försvann, och nu när jag tänker på alkoholfria alternativ kommer jag bara på olika saker som också orsakar halsbränna: pepparrot, ingefära och chili. Ingen av dem blir särskilt lyckad eller god och passar inte ihop med sill.
Jag tänker försöka komma på ett alkoholfritt alternativ inom kort och återkommer så snart jag lyckats. Till dess får den alkoholfria kanske nöja sig med något som mera liknar snaps till utseendet? Äppeljuice eller flädersaft. Något som i alla fall är gott, och som fungerar att sjunga en snapsvisa till.
Vad är akvavit?
För att få kallas akvavit ska snapsen vara kryddad med dill eller kummin. Allt annat är kryddat brännvin.