Recept + film på sillmacka – Roslagens bästa sommarmat
När såg du en sillmacka i kafédisken senast? Bor du i Stockholm är jag rädd att det var väldigt länge sedan. Men åker du bara en timme och tjugo minuter bort, till Alunda, då ligger de där i disken på second hand-butiken Öppen hand. Där kallas de dessutom ”sillamacka” och fås till det facila priset av 15 kronor. Här är mitt recept på sommarens snabbaste rätt: sillmacka!
Sillmacka
Ingredienser
- 4 hällakakor små
- smör
- 1 burk inlagd sill, t ex löksill à 220 gram
- 1 burk skagenröra 200 gram
- 3 ägg hårdkokta
- 6-7 körsbärstomater
- 1/2 gurka
Instruktioner
- Smöra hällakakan.
- Lägg på några bitar sill på varje bröd.
- Klicka på skagenröra och bred ut något.
- Skiva de kokta avsvalnade äggen och lägg ut några skivor på varje macka.
- Skiva tomaterna och fördela jämt.
- Skala gurkan och skiva fint på längden med till exempel potatisskalare. Lägg i "snirklar" på mackan.
Video
När vi gjorde en lite längre utflykt från stugan till Östhammar och hälsade på min mors kusin Maggan bjöd hon på kaffe och sillmacka. Det var förresten precis innan vi skulle åka till Formarks Wärdshus för att äta lunch.
Sommarens snabbaste lunch
Maggans sillmacka hade allt! Att sötsalt fisk på sött, vitt bröd tillsammans med ägg, oliver och tomat och skagenröra kan bli så förbaskat gott ihop. Vilken grej!
Denna sommar kommer jag förmodligen att leva på sillmackor av olika slag. De ska helst innehålla något klägg: majonäs, räksallad eller skagenröra. I övrigt tycks det rätt fritt valt vad en lägger på sin sillamacka. Bara fantasin sätter gränser! Som det heter.
Jag utgår från att vi kommer att få en tokvarm och solig sommar. Då vill jag inte stå inne i köket utan snabbt in bara för att slänga ihop sillmackorna som dövar saltsuget (efter alla svettningar). Till sillmackan passar givetvis kaffe, men även en ljus, kall lager.
Ohh en äkta Sillamacka! mums!
Ja alltså så snabbt och så gott! Som en blandning av sillmacka och smörgåstårta om en tar tillräckligt mycket skagenröra på. 😍